google geldGisteravond presenteerde Google de resultaten over het 2e kwartaal van 2008. Het 2e kwartaal is wat omzet betreft wederom het beste kwartaal van Google tot nu toe, maar de groei vlakt af.

Op zich laat Google een goed kwartaal zien gezien de zwakke economische situatie in de VS, maar toch presteerde Google beneden verwachting. Zo laat Google voor het eerst dalingen in omzet en winst zien op meerdere fronten.

Omzet op recordniveau

Google heeft in het 2e kwartaal van 2008 een omzet van $5,37 miljard gerealiseerd, wat slechts 3 procent meer is dan de omzet van $5,19 miljard in het vorige kwartaal en 39 procent meer dan de $3,87 miljard van het 2e kwartaal van 2007.

De winst daalde voor het eerst in lange tijd: in het 2e kwartaal van 2008 was de winst $ 1,25 miljard, een daling gezien de winst van $1,31 miljard in het 1e kwartaal van 2008.

Internationaal aandeel

Van de totale omzet uit het 2e kwartaal van 2008 vindt $2,8 miljard (52%) zijn herkomst buiten de V.S.. Met name de U.K. blijft een belangrijke markt voor Google met een omzet van $774 miljoen (14% van de totale omzet) in het 2e kwartaal van 2008, een daling t.o.v. $803 miljoen dollar uit het 1e kwartaal.

De inkomsten uit de eigen sites van Google, kortom Google AdWords in de zoekmachine en het zoeknetwerk, groeien harder dan de inkomsten uit websites van derden, kortom de Google AdSense advertenties, ondanks de integratie met DoubleClick.

Voor het eerst daling in inkomsten

Opvallend is dat de inkomsten vanuit zowel AdWords, AdSense en vanuit de UK voor het eerst daalden. Ook nu komt het ComScore onderzoek weer naar boven wat aanwees dat de advertentie klikken van Google daalden. Google doet dit naar eigen zeggen expres om de kwaliteit te waarborgen.

Zoals ik eerder beschreef, denk ik dat Google goed bezig is met de focus op de relevantie en kwaliteit van de advertenties en daarmee dus op de lange termijn. De aandeelhouders zien dat nog niet, want de handel voorbeurs waardeert het Google aandeel nu rond de $490, terwijl de slotkoers gisteren $533 was.