video-film-negatief.jpgHet internet is hoofdzakelijk gebaseerd op tekst, wat met hyperlinks naar elkaar verwijst. Dat is de reden dat zoekmachines ook zoveel waarde hechten aan (voor zoekmachines leesbare) tekst en links.

Maar als gevolg van de sterke toename van de breedband internetaansluitingen zien we de laatste jaren een grote groei van andere soorten content. Daarbij zijn met name video’s zeer populair geworden om content te presenteren.

Zoekmachines zien deze ontwikkeling en het belang ervan uiteraard ook in. Google heeft niet voor niets de populairste video website YouTube overgenomen.

Zoekmachine optimalisatie voor video

Zoekmachines hebben dus geleerd hoe ze teksten op internet kunnen indexeren, hoe ze kunnen bepalen waar een tekst over gaat en wat de relevantie is van de tekst t.o.v. een zoekopdracht. Maar dat geldt (nog) niet voor video’s.

Video’s zijn tot nu toe beperkt te optimaliseren voor zoekmachines. Je kunt zoekwoorden verwerken in de naam/titel en in de bestandsnaam van de video, maar veel meer niet.

Zoekmachine optimalisatie voor video content komt met name neer op het bouwen van een zoekmachine vriendelijke pagina – waar je de video op plaatst – die is geoptimaliseerd voor het belangrijkste zoekwoord waarop je wilt scoren met de video.

Google indexeert tekst uit video’s

Maar de zoekmachines staan uiteraard niet stil. Google is namelijk inmiddels in staat om tekst/spraak die als audio in een video is verwerkt te indexeren.

Google toont dit aan in een iGoogle gadget (Wat is iGoogle?) die video’s bevat rondom de komende verkiezingen in de VS. In deze gadget heb je de mogelijkheid om de video’s te doorzoeken. Vervolgens toont Google je in welk gedeelte van de video’s je de gezochte tekst terugvindt.

Google gebruikt hiervoor een “speech-to-text” technologie. En Google gebruikt deze technologie al langer, bijvoorbeeld voor hun GOOG-411 service.

GOOG-411

In de VS biedt Google de gratis service GOOG-411 aan. Deze dienst stelt je in staat om telefonisch een zoekopdracht te geven en daarop ook via spraak een antwoord te krijgen.

Je belt daarvoor naar het nummer 1-800-GOOG-411 en je spreekt je zoekvraag uit. Vervolgens gebruikt Google hun specch-to-text technologie om je zoekvraag los te laten op Google’s zoekmachine. Daarna krijg je het antwoord weer in tekst terug.

Gratis dienst + gebruikersdata verzamelen

Bijna alle producten van Google kennen minimaal 2 doelen. Naast het leveren van een mooie en bruikbare gratis dienst, verzamelt Google tegelijkertijd veel voor het bedrijf waardevolle gebruikersdata. Denk aan de iGoogle startpagina, de Google toolbar, Google Analytics, etc. etc.

GOOG-411 past ook in dit rijtje. Deze service is voor Google een zeer goede manier om hun speech-to-text technologie te testen.

En dat blijkt succesvol, gezien de goede resultaten die je verkrijgt bij het doorzoeken van de video’s in de hierboven genoemde iGoogle gadget.

Niet de eerste

Google is niet de eerste zoekmachine die de daadwerkelijke video content indexeert. Zoekmachine Blinx is hier bijvoorbeeld al langere tijd mee bezig.

Maar Google is wel de grootste zoekmachine en heeft met YouTube ook de meeste video content in handen. Combineer dit met Universal Search, waarbij video’s in de normale zoekresultaten worden geïntegreerd, en met de plannen om afbeeldingen te indexeren, en je hebt een goede kans op succes.

Advertenties, copyright detectie, etc.

Het indexeren van de daadwerkelijke video content zet vele deuren open. Allereerst wordt de index van Google hiermee aanzienlijk uitgebreid met veel waardevolle content.

Maar daarnaast biedt het Google ook de mogelijkheid om zeer gericht advertenties in en om video’s te plaatsen, zoals ze al jaren zeer succesvol doen met tekst middels Google AdWords.

Ook heeft Google nu de mogelijkheid om copyright schending in bijvoorbeeld YouTube nog beter tegen te gaan. En dat kan Google ook veel rechtzaken besparen, zoals de recente van Viacom. Dat is ook beter voor de eindgebruikers, omdat de rechter Google heeft verplicht om gebruikersdata van YouTube vrij te geven aan Viacom.

Al met al is het indexeren van de daadwerkelijke content in video’s een belangrijke stap in de volgende fase van zoekmachines en zoeken in het algemeen. En het blijft toch knap dat Google hiermee weer voorop loopt; of in ieder geval de beste kaarten heeft om er het meest van te profiteren.