Warning: A non-numeric value encountered in /www/wp-content/themes/divi/functions.php on line 5760

google-youtube-logo2Na dagen van speculeren is het sinds gisteren (maandag 9 oktober 2006) definitief: Google heeft YouTube overgenomen voor $ 1,65 miljard (!). Niet slecht voor een bedrijfje dat ongeveer een anderhalf jaar geleden is gestart…

De overname wordt betaald in aandelen en zal aan het eind van dit jaar worden afgerond. De 65 man van YouTube blijven werken bij het bedrijf. De populairste videosite behoudt de naam YouTube.

Copyright video’s en reachtzaken

Als eerste komt de vraag naar voren hoe Google om zal gaan met de rechtzaken die worden aangespand tegen YouTube vanwege het copyright op het video materiaal. Google kan natuurlijk veel opvangen met de enorme hoeveelheid cash, maar dat kan niet oneindig doorgaan. Ik ben erg benieuwd welke oplossing Google daarvoor vindt…

Business Model YouTube

De volgende vraag is uiteraard de vraag: hoe gaat Google geld verdienen aan YouTube? De populaire video site heeft tot op heden nog geen winst gemaakt, hoofdzakelijk vanwege de torenhoge kosten een hosting en dataverkeer van de honderduizenden filmpjes die dagelijks via YouTube het net over gaan.

Uiteraard denk je aan AdSense, maar Google zal waarschijnlijk ook gaan testen met video advertenties en andere vormen van adverteren, zoals het belonen van actieve gebruikers. Het zal mij benieuwen, maar ik heb er vertrouwen in dat Google er winst uit gaat halen, op welke manier dan ook.