logo-yahooNadat vorige week Microsoft’s zoekmachine Live Search is vernieuwd, heeft Yahoo! deze week ook haar zoekmachine vernieuwd.

Eigenlijk gaat het in beide gevallen nauwelijks om vernieuwingen, maar om het bijhouden van Google die in mei de toon heeft gezet met Google Universal Search.

Yahoo! Search Assist

Een duidelijke vernieuwing bij Yahoo! is “Search Assist”. Deze functie helpt je bij het zoeken door tijdens het typen suggesties te geven voor zoekopdrachten.

Op zich is dit niet nieuw, denk bijvoorbeeld aan Google Suggest. Een dergelijke zoekassistent is vaak storend, omdat het zoeksuggesties geeft waar je op dat moment niet op zit te wachten.

Yahoo! Search Assist is anders

Yahoo! Search Assist is selectief. In eerste instantie krijg je geen suggesties. Als je echter even pauzeert om na te denken welke woorden je nog meer wilt invoeren, dan komt Yahoo! Search Assist en werking. Wat mij betreft een mooie oplossing!

Daarnaast geeft Yahoo! Search Assist niet alleen suggesties op basis van de letters en woorden die je invoert, maar worden ook suggesties gedaan voor gerelateerde onderwerpen. Een uitgebreide uitleg over Yahoo! Search Assist vind je op SearchEngineLand.

Integratie verticale zoekmachines

Het moge ook hier duidelijk zijn dat de vernieuwde Yahoo! zoekmachine leunt op de Universal Search gedachte van Google.

De opzet is vergelijkbaar met de nieuwe Live Search zoekmachine waarbij de volgende verticale zoekmachines worden geïntegreerd in de Yahoo! zoekmachine: events, music, movies, travel, sports, health, shopping, businesses en restaurants.

Hierbij gaat het uiteraard ook om verschillende informatie typen zoals multimedia, recensies, foto’s (denk aan de Yahoo! fotoservice Flickr) en relevante links, afhankelijk van de categorie en de zoekopdracht. Zie ook de voorbeelden hieronder:

Events

Travel

Sports

Shopping

Helaas zijn de nieuwe functionaliteiten nog niet in de Nederlandse zoekmachine van Yahoo! te vinden. Daarbij is het gebruik van de Yahoo! zoekmachine in Nederland in feite te verwaarlozen. Internationaal is Yahoo! zeker niet uit te vlakken.

Sterker in de strijd tegen Google?

Aangezien het, net als bij Live Search, in feite om een inhaalslag gaat met Google, is alleen de de Search Assist functionaliteit van Yahoo! onderscheidend.

Het is echter de vraag of de vernieuwde zoekmachines van Microsoft en Yahoo! iets kunnen afdoen aan de dominante positie van Google. Ik denk dat het niet om functionaliteiten gaat, maar om de (zoek)beleving.

Stel jezelf eens de volgende vragen: Associeer je Yahoo! of Live Search met zoeken? Associeer je Google met zoeken?

Ik gok erop dat de meeste mensen de eerste vraag met “nee” beantwoorden en de tweede met “ja”. En dat ligt volgens mij ten grondslag aan het verschil tussen de grote zoekmachines. Wat denk jij?

Bronnen & Meer informatie

Persbericht Yahoo!
SearchEngineLand
Google Blogoscoped
SearchInsider
Read/Write Web
BigMouthMedia