Google reader logoGoogle Reader, de gratis online feed reader van Google, is vanaf nu ook offline te gebruiken, zo meldt Google.

Een uitleg over RSS feeds en feed readers vind je op de RSS feed pagina.

Handleiding: hoe stel ik Google Reader in voor offline gebruik?

Google reader offline functieOm Google Reader offline te gebruiken, selecteer je de nieuwe optie ‘Offline’ rechtsboven in Google Reader. Vervolgens krijg je een pop-up scherm wat je vraagt om Google Gears te installeren.

google reader offline setup

Waarom moet ik Google Gears installeren?

Google Gears simuleert in feite een internetomgeving, waardoor Google Reader offline te gebruiken is. Daarnaast is het een opslag voor de feeds en andere informatie die nodig is om Google Reader offline te gebruiken. Zie ook meer informatie over Google Gears van Google zelf.

Ik verwacht dat Google Gears in de toekomst ook zal worden gebruikt om andere online applicaties van Google offline te kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Gmail, Google Agenda of Google Docs & Spreadsheets.

2.000 feeds downloaden

google reader offline download statusNadat Google Gears is geïnstalleerd, en nadat je de browser hebt herstart, gebruik je het verschenen icoontje (groen pijltje naar beneden wijzend) om de offline modus in te schakelen. Op dat moment worden de laatste 2.000 feed items vanaf Google Reader gedownload naar je computer.

Weer online

google reader offline go onlineNu kun je de internet verbinding verbreken en offline gebruik maken van Google Reader. Uiteraard kun je, als je (weer) een internet verbinding hebt, Google Reader weer in de online modus gebruiken. Op dat moment wordt Google Reader weer bijgewerkt aan de hand van je offline feed leesgedrag.

Functionaliteiten Google Reader

Google Reader heeft in januari Google Reader Trends gelanceerd, waarmee je statistieken kunt inzien van jouw feed leesgedrag en het update-gedrag van de RSS feeds die je volgt. Eerder deze maand is ook een e-mail functionaliteit toegevoegd aan Google Reader, die het mogelijk maakt om berichten vanuit je feeds via e-mail te verzenden.