logo google gearsGoogle heeft tijdens de Google Developer Day 2007 Google Gears gelanceerd, waarmee je zonder internet verbinding kunt werken met online applicaties, zo meldt Google.

Simulatie internet omgeving

Google Gears is een uitbreiding van je internet browser en simuleert in feite een internet omgeving. Google Gears maakt het mogelijk om offline te werken met applicaties waar normaal een internet verbinding voor vereist is, zoals de meeste producten en diensten van Google.

Open Source

Google Gears is een ‘open source’ programma, wat betekent dat iedereen op en aan de software van Google Gears kan bouwen. Google hoopt daarmee een programma te ontwikkelen dat ook andere online producten en diensten offline beschikbaar maakt (dus niet alleen Google producten en diensten).

Daartoe werkt Google samen Adobe, Mozilla (o.a. van de internet browser FireFox), Opera en andere partners om Google Gears te maken tot een oplossing voor iedereen.

Om als programmeur aan de slag te gaan, ga je naar de Google Gears API pagina van Google. Ook is er een Google Gears Blog opgezet waar de laatste informatie over Google Gears te vinden is.

Google RSS Feed Reader Offline gebruiken

Google Reader is het eerste product dat offline te gebruiken is, zoals ik beschreef in het vorige artikel Google Reader nu ook offline te gebruiken.

Strategie Google en concurrentie Microsoft?

Google Gears past in de onlangs geformuleerde strategie van Google: ‘Search, Ads & Apps‘, waarbij Google Gears uiteraard het stuk ‘Apps’ (applicaties) vertegenwoordigd.

Interessanter wordt het als Google Gears het ook mogelijk maakt om de applicaties binnen ‘Google Office‘ offline te gebruiken. Daarmee ontstaat er een serieuze concurrent van Microsoft Office. Ik ben benieuwd waar het heen gaat, maar interessant wordt het zeker! Wat denk jij?

Via Google Weblog