Zoekmachine optimalisatie (ook wel Search Engine Optimization of SEO) is de beste online tactiek, gemeten in “return on investment” of ROI, aldus een jaarlijks onderzoek van Marketingsherpa onder 421 marketeers die de internationale conferentie ad:tech bezochten.

Nu is hierbij de definitie van ‘rendement’ en hoe je de ROI berekent natuurlijk sterk van belang, maar daar kom ik hieronder verder op terug.

Top 3 ROI

De top 3 van beste online marketing tactieken, uitgedrukt in ROI, wordt naast zoekmachine optimalisatie aangevuld met behavioral targeting en e-mail marketing (met gebruik van eigen e-mailadressen).

De ROI op zoekmachine adverteren en e-mail marketing (met gebruik van e-mailadressen van derden) is ook nog steeds goed, maar wel iets minder dan vorig jaar.

Belangrijkste resultaten onderzoek

De beste (en slechtste) tactieken die volgens het onderzoek ingezet kunnen worden voor online marketing worden samengevat in de belangrijkste resultaten:

  • 57% bestempelt zoekmachine optimalisatie als beste online tactiek (een flinke stijging t.o.v. 45% in 2006)
  • E-mail marketing (met eigen e-mailadressen) is voor 42% een top online tactiek (een daling t.o.v. 47% in 2006)
  • Behavioral targeting heeft een hogere ROI dan contextueel adverteren. Behavioral targeting is voor 44% een top tactiek (een flinke stijging t.o.v. 34% in 2006) en contextueel adverteren is voor 21% een top online tactiek (een daling t.o.v. 29% in 2006).
  • Zoekmachine adverteren is voor 34% de beste online tactiek in termen van ROI. Dit is een flinke daling t.o.v. 49% in 2006, waarschijnlijk gevolg van hogere kosten per klik door meer concurrentie.

Wat heeft de laagste ROI?

De online marketing middelen met de laagste ROI zijn “rich media” advertenties, zeg maar de ‘flitsende’ banners, wat voor slechts 7% een sterke ROI realiseert.

Ook banner advertenties in het algemeen (10%) en pop-up advertenties leveren een slechte ROI op, waarbij de pop-up advertenties zelfs de “worst Web ad of 2007 award” wonnen – wat betekent dat het geen significante ROI opleverde.

Waar gaat het budget heen?

Dit jaar gaat 32% van de ondervraagden meer budget besteden aan zoekmachine adverteren. Voor behavioral targeting is dit 27% (een flinke stijging t.o.v. 18% in 2006).

Nieuwe online marketing tactieken

Het onderzoek wijst een aantal nieuwe en opkomende online tactieken aan, waaronder virale marketing (met name binnen sociale netwerken – denk aan Hyves, MySpace, etc.), adverteren op mobiele telefoons en adverteren binnen online video websites (YouTube e.d.).

Hoe bereken je de ROI?

Zoals ik hierboven al kort aangaf, is het met name van belang wat de definitie is van ROI en hoe je de ROI berekent.

Als je het rendement van een bannercampagne definieert in een bepaald aantal vertoningen, dan zal je ROI goed zijn. Maar bereken je het rendement in leads of sales, dan zal de ROI van een bannercampagne meestal zeer slecht zijn.

De respondenten berekenen hun ROI met name uit:

  • Integratie van webanalytics met zoekmachinemarketing en e-mail (68%)
  • Meten van zoekmachine adverteren (66%)
  • AB-testen met landingspagina’s (63%)
  • Integratie van online en offline metingen (63%)

Conclusie

Zoekmachine optimalisatie is de beste online tactiek, gemeten in “return on investment” of ROI, wat met name wordt gemeten met de combinatie van webanalytics, zoekmachinemarketing en e-mail marketing.

Ook behavioral targeting en e-mail marketing (met gebruik van eigen e-mailadressen) kennen een sterke ROI. Zoekmachine adverteren kent nog steeds een sterke ROI, hoewel deze wel daalt vanwege stijgende kosten per klik door meer concurrentie.

Zoekmachine adverteren en behavioral targeting krijgen dit jaar meer budget toegwezen, waarbij met name behavioral targeting populair is.

De nieuwe online marketing middelen zijn o.a. virale marketing (met name binnen sociale netwerken), adverteren op mobiele telefoons en adverteren op online video websites.

Via Molblog en Mediabuyerplanner