Dit artikel is ook verschenen op Marketingfacts.nl.

Nee, de geruchten blijken niet waar en voorlopig komt er geen “Google Phone”, maar de basis ervoor is gelegd. Samen met 34 partijen, waaronder T-Mobile, HTC, Qualcomm en Motorola, heeft Google gisteravond echter een open platform voor mobiele apparaten (lees: mobiele telefoons) gelanceerd, Android genaamd.

Concreet gaat het om een “software development kit” met een besturingssysteem, een gebruikersvriendelijke interface en applicaties (denk o.a. aan Google services als Google Maps en Gmail), gebaseerd op de open-source Linux-code. Deze “Open Handset Alliance” heeft tot doel om internettoepassingen makkelijker geschikt te maken voor mobiele apparatuur.

OpenSocial

Niet oninteressant (en niet toevallig) is dat de applicaties die worden ontwikkeld voor het internet in de Google OpenSocial standaard ook prima geschikt zijn voor Android.

De mobiele telefoon is met ruim 3 miljard gebruikers wereldwijd één van de meest persoonlijke en alomvertegenwoordigde communicatiemiddelen. Het gebrek aan standaarden en samenwerking heeft ontwikkelaars, mobiele operators en fabrikanten van mobiele telefoons echter sterk beperkt in het snel inspringen op de veranderende behoeften van de mobiele gebruikers.

Lage ontwikkelkosten & grote distributie

Deze Open Handset Alliance is een grote stap in de goede richting en maakt het voor ontwikkelaars, mobiele operators en fabrikanten van mobiele telefoons eenvoudig om tegen lagere kosten een grotere distributie van mobiele producten en diensten te ontwikkelen.

Fabrikanten en mobiele operators kunnen Android gebruiken om nieuwe producten sneller en tegen lagere kosten te lanceren. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om applicaties te ontwikkelen die beter en meer gebruikersvriendelijk zijn voor alle mobiele apparaten die Android ondersteunen. De consumenten zullen de prijs van mobiele apparaten zien dalen terwijl de functionaliteiten toenemen.

Volgende week (12 november) lanceert de alliantie een eerste versie van de software development kit (SDK) waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen. De eerste mobiele apparaten op basis van Android worden in de tweede helft van 2008 verwacht.

Hoe open is deze Open Handset Alliance?

Ondanks dat er ruim 30 partijen zijn betrokken bij dit open platform voor mobiele apparaten, is de vraag hoe open Android is. Ik ontkom niet aan de gedachte dat dit een alternatief/concurrent is voor het bestaande mobiele platform Windows Mobile. Ook het feit dat Android op Linux draait, duidt op een actie tegen Microsoft.

Voorlopig is een open platform voor mobiele apparaten nog ver weg, mede vanwege de hoge kosten voor mobiel dataverkeer. Maar het initiatief is goed en kan potentieel veel bijdragen aan de verdere ontwikkelingen van (internet)toepassingen in de “mobile space”, voor alle partijen.

Het is geen geheim dat Google het mobiele internet ziet als één van de belangrijkste ontwikkelingen en markten voor de toekomst. De Open Handset Alliance Android benadrukt dit nogeens en zet de deur open voor de verder groei en doorbraak van het mobiele internet.