Vorige maand werd er al over gespeculeerd, deze week was het nieuws al uitgelekt, en nu lanceert Google het officieel: “OpenSocial”.

Wat is OpenSocial?

In het kort is OpenSocial een technische standaard voor ontwikkelaars met het doel om het internet meer open en sociaal te maken.

Concreet gaat het er op korte termijn om dat Google wil dat sociale netwerken, zoals Hyves, MySpace en Facebook, meer met elkaar gaan samenwerken, met name in het uitwisselen van informatie. OpenSocial is dus geen nieuw sociaal netwerk. Met Orkut beschikt Google al over een sociaal netwerk, zij het niet zo succesvol.

Deze OpenSocial standaard van Google is het eerste initiatief om informatie op een gestandaardiseerde manier uit te wisselen en te distribueren tussen meerdere sociale netwerken. Op de lange termijn wil Google met OpenSocial ook niet-sociale websites meer open en sociaal maken.

Op dit moment wordt OpenSocial ondersteund door de volgende deelnemende partijen, “hosts” genoemd: Bebo, Engage.com, Friendster, hi5, Hyves, imeem, LinkedIn, mixi, MySpace, Ning, Oracle, orkut, Plaxo, Salesforce.com, Six Apart, Tianji, Viadeo en XING.

API, de toegangspoort

Google biedt met OpenSocial op dit moment een set van standaard “API’s” aan (Application Programming Interface – zie ook wikipedia), waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen maken voor diverse sociale netwerken.

Google OpenSocial is geen universele API die alle informatie van een sociaal netwerk afhandelt. De nadruk ligt op de gemeenschappelijke, generieke informatie. Voor de specialistische informatie kan een sociaal netwerk een eigen API aanbieden.

Sterk vereenvoudigd kun je een API zien als een toegangspoort tot applicaties, zodat je toegang hebt en gebruik kunt maken van een deel van de functionaliteiten en daar bovenop een eigen applicatie kunt bouwen. Op dit moment biedt OpenSocial de volgende API’s:

– Profiel informatie (user data)
– Vrienden informatie (social graph)
– Activiteiten (die plaatsvinden binnen netwerken)

Waarom OpenSocial?

Veel sociale netwerken hebben er in het verleden over nagedacht om hun netwerken open te stellen via API’s, maar nooit kwam er een algemene standaard. Met de komst van OpenSocial wordt dat makkelijker gemaakt, zodat je niet meer met verschillende technieken hoeft te werken.

Het succes van API’s in het algemeen, maar zeker ook voor Google, zal er mede toe bijgedragen hebben dat Google OpenSocial heeft gelanceerd. Het succes van bijvoorbeeld Google Maps en de iGoogle startpagina (denk aan de Google Gadgets – en bijbehorende advertenties) is voor een groot deel te danken aan het succesvolle en enorme gebruik van de bijbehorende API’s. Maar ook functionaliteiten van de zoekmachine van Google en van Google AdWords zijn via API’s te gebruiken.

Bas van den Beld, die namens DutchCowboys bij de “briefingcall” zat, vroeg namens mij aan Google naar de mogelijke API’s voor bijvoorbeeld Gmail, Analytics en Jaiku (Twitter concurrent, onlangs door Google overgenomen). Google gaf aan dat het logisch zou zijn dat ze daar in de toekomst mee bezig zouden gaan, maar dat daar op dit moment nog geen nieuws over is.

Voordelen voor ontwikkelaars

  • Een nieuw en breed distributienetwerk (alle websites die OpenSocial ondersteunen) voor ontwikkelaars van web applicaties.
  • Eén techniek leren, overal toepassen
  • Gebaseerd op standaarden (HTML en Javascript)

Voordelen voor websites (lees: sociale netwerken)

  • Snellere ontwikkeling van meer functionaliteiten
  • Beschikking over een grote groep ontwikkelaars (vanwege standaarden en brede ondersteuning)
  • Aandacht focussen op strategische projecten in plaats van complexe ontwikkeling van API’s etc.

Voordelen voor gebruikers

  • Informatie uitwisselen tussen sociale netwerken (profiel, vriendenlijst, etc.)
  • Centraal beheren van je sociale netwerken

OpenSocial, het internet als open platform

Ondanks dat Google het initiatief neemt, is er voor de implementatie verder geen enkele afhankelijkheid van Google. OpenSocial is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het internet het platform is, en niet de individuele websites van bijvoorbeeld Facebook, MySpace of Hyves.

Wat mij betreft is dit het internet van de toekomst: een open platform waarbij vele vormen van informatie worden geaggregeerd wat tot op zekere hoogte een bepaalde vorm van “intelligentie” realiseert.

Belangrijk daarbij is dat de eindgebruiker, kortom u en ik, de controle houdt over de informatie. Ik hoop ook dat er in de API’s van OpenSocial is vastgelegd is dat de gebruiker altijd de controle houdt over wat er met zijn/haar informatie gebeurt.

Hoe open is OpenSocial?

Google heeft al eerder geprobeerd om zichzelf te promoten als een platform voor ontwikkelaars. Zo is er het programma Google Gadget Ventures waar ontwikkelaars geld kunnen verdienen met succesvolle Google Gadgets (met name voor de iGoogle startpagina).

Het idee van een open en sociaal internet kan natuurlijk niet vanuit één partij worden beheerd. Gelukkig ben je voor de implementatie niet afhankelijk van Google. Maar hoe zit het met het ontwikkelen van de OpenSocial standaard? Het zou niet goed zijn als dit in handen is van Google, zeker gezien de enorme hoeveelheid informatie die ze potentieel van je kunnen hebben en combineren.

Daarnaast zijn de huidige API’s beperkt tot generieke informatie. Conceptueel is het interessant om informatie, zoals je profiel en je vriendenlijst, te kunnen uitwisselen met meerdere sociale netwerken, maar is dat eigenlijk wel mogelijk?

En hoe open is OpenSocial als één van de grootste en het meest besproken sociale netwerk van de laatste tijd, Facebook, niet in het lijstje “hosts” voorkomt? Dit OpenSocial platform van Google lijkt een open versie te zijn van het platform dat Facebook zo populair heeft gemaakt.

Google OpenSocial is wat mij betreft een grote en belangrijke stap naar een volgende fase van het internet. Maar voorlopig lijkt de OpenSocial standaard nog niet zo open en sociaal te zijn als de eerste indruk doet wekken. Het staat echter als een rots boven water dat we een interessante tijd tegemoet gaan!

Bronnen & Meer informatie

DutchCowboys (exclusief)
Million Pieces weblog
Persbericht Google 1
Persbericht Google 2
SearchEngineLand
Emerce
Google Blogoscoped
Google Operating System
Read/Write Web