Nadat Google onlangs actief is begonnen met het promoten van mobiele advertenties is het een logische stap dat de contextuele advertenties van Google AdSense nu ook beschikbaar zijn voor mobiele websites.

Net zoals je gewend bent van de huidige AdSense, worden er bij “Google AdSense voor mobiel” relevante advertenties getoond op basis van de content op je (mobiele) webpagina, ook wel contextuele advertenties genoemd.

Het verschil met de standaard Google Adsense advertenties is dat het ook mogelijk is voor adverteerders om direct een telefoonnummer in de advertentie te plaatsen zodat er direct gebeld kan worden.

Eigenschappen mobiele websites

Om gebruik te kunnen maken van AdSense voor mobiel, moet je een webpagina hebben die geschikt is voor mobiel gebruik. Als je de code van AdSense voor mobiel aan een standaard webpagina toevoegt, worden geen advertenties weergegeven.

Mobiele opmaaktaal

Als je geen mobiele website hebt, kun je er één maken door je bestaande website te herschrijven in een mobiele opmaaktaal, zoals XHTML, WML of CHTML. Ook moet je zorgen dat de lay-out van de webpagina goed is opgemaakt voor weergave op een mobiele telefoon.

Server-side scripttaal

Bovendien moet je mobiele website worden ontwikkeld met een “server-side” scripttaal, zoals PHP of ASP, wat betekent dat er niets geïnstalleerd of uitgevoerd hoeft te worden aan de kant van de (mobiele) gebruiker die de website bezoekt.

In veel gevallen kun je eenvoudigweg je webpagina’s geschikt maken voor PHP door de bestandsextensie te wijzigen van .htm naar .php.

AdSense voor mobiel instellen

Je vindt de optie “AdSense voor mobiel” in je Google AdSense account onder het tabblad “AdSense instellingen”. In het overzicht van “Producten” vind je onderaan de optie “AdSense voor mobiel”.

Vervolgens loop je een aantal stappen door om de AdSense code in de mobiele webpagina te plaatsen. Daarbij moet je o.a. de eerder genoemde opmaaktaal en scripttaal selecteren. Verder heb je de mogelijkheid om de lay-out en de kleuren van de mobiele AdSense advertentie aan te passen.

Een handleiding voor het instellen van AdSense voor mobiel vind je in het helpcentrum van Google.

Beperkingen AdSense voor mobiel

Op dit moment is het mogelijk om één Google AdSense advertentieblok per mobiele webpagina te plaatsen. Daarnaast heb je de keuze uit twee soorten advertenties en is het alleen mogelijk om tekstadvertenties te gebruiken.

Op dit moment is AdSense voor mobiel beschikbaar in Amerika, Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Ierland, Rusland, Nederland, Australië, India, China en Japan.

Een mobiele toekomst?

Het mobiele internet wordt al enkele jaren een veelbelovende toekomst toegeschreven, maar tot op heden blijft een echte doorbraak uit. Naar mijn mening komt dit door de hoge kosten voor het gebruik van mobiel internet en de compromissen die mobiele websites moeten doen als gevolg van de kleine schermen op mobiele apparaten.

Google en rivalen Yahoo! en Microsoft doen er in ieder geval alles aan om hun platformen mobiel beschikbaar maken. Mobiele apparaten maken het ook steeds makkelijker om zonder een desktop computer gebruik te maken van internet, denk aan de iPhone.

Ik zie zeker een toekomst voor mobiel internet, maar dan gekoppeld aan lokale informatie. De mobiele versie van Google Maps (inclusief advertenties!) is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om lokaal te zoeken naar winkels, restaurants of routebeschrijvingen.

Maar ik zie het niet gebeuren dat je een mobiel apparaat gaat gebruiken voor het lezen van lange artikelen (laat staan tijdschriften en boeken) of het uitgebreid vergelijken van producten inclusief informatie aanvragen en demonstraties. Natuurlijk kan het daarbij een hulpmiddel zijn, maar soms is een groot beeldscherm, het product zelf of zelfs een boek of krant gewoon een stuk praktischer.

Bronnen & Meer informatie

Officiële Google AdSense weblog (engelstalig)
Nederlandse Google AdSense weblog
Helpcentrum Google AdSense voor Mobiel
Persbericht Google
JenSense
SearchEngineJournal
Karel Geenen
SearchEngineWatch
The Associated Press (gehost op Google Nieuws)