Warning: A non-numeric value encountered in /www/wp-content/themes/divi/functions.php on line 5760

google_adwords_logo_smallGoogle is al zeker een jaar aan het testen met mobiele advertenties, maar sinds vorige week worden de mobiele Google AdWords advertenties extra gepromoot.

Gratis t/m 18 november

Zo ontvingen een selecte groep Google AdWords adverteerders een email van Google met de mededeling dat, als de advertenties voldoen aan de eisen voor mobiele Google AdWords advertenties, ze t/m 18 november gratis mobiel worden verspreid.

Vanaf 19 november worden er gewoon kosten per klik verrekend voor de mobiele advertenties. In sommige gevallen kan er vanuit de advertentie direct een telefoonnummer worden gebeld, waarbij je betaalt op basis van het afrekenmodel “pay per call”.

Nog niet in Nederland

Op dit moment is het alleen mogelijk om mobiele Google AdWords advertenties te plaatsen in Duitsland, Engeland, Japan en de Verenigde Staten. De mobiele Google AdWords advertenties zijn al beschikbaar in Japan sinds begin 2006, met name vanwege het zeer actieve gebruik van mobiele communicatie.

Opt-out

Interessant om op te merken is dat het doorplaatsen van mobiele advertenties “opt-out” is. Dat betekent dat je advertenties in Google AdWords automatisch op de mobiele zoekmachine van Google worden vertoond.

Conclusie

Google ziet de mobiele advertenties hiermee niet langer als een apart product, maar als een verlengstuk van Google AdWords. Het lijkt opvallend dat Google nu pas de mobiele advertenties langzaam gaat uitrollen, maar eigenlijk is dat niet vreemd.

Allereerst is het van belang dat de consumenten mobiel internet gebruiken, wat pas het laatste jaar vrij snel toeneemt. Daarnaast is het zeer complex om een webpagina geschikt te maken voor mobiel gebruik, omdat er vele verschillende varianten zijn in mobiele apparaten en bijbehorende browsers.

Zelf zie ik met name een toekomst voor mobiel internet in combinatie met lokale (zoek)diensten. Je zal bijvoorbeeld niet snel vele pagina’s informatie via een kleine scherm gaan lezen, maar het opzoeken van een italiaans restaurant in een vreemde stad (en de weg er naartoe – denk aan Google Maps) is bij uitstek geschikt om mobiel te doen.

Bronnen & Meer informatie

DutchCowboys
Emerce
Google Helpcentrum
Google Helpcentrum (engelstalig)
MobielBreedband
SearchEngineLand
Mike Blumenthal