logo google blogGoogle heeft gisteren een nieuw weblog gelanceerd: Google Online Security Weblog. Hiermee wil Google de discussie aangaan en gebruikers informeren over allerlei zaken rondom online veiligheid en andere hieraan gerelateerde onderwerpen.

Google schrijft (mijn vrije vertaling):

Online veiligheid is een belangrijk onderwerp voor Google, onze gebruikers en iedereen die het internet gebruikt. De hieraan gerelateerde onderwerpen zijn complex en dynamisch en we zochten voor een manier om de discussie aan te gaan en gebruikers te informeren. Daarom hebben we dit weblog gelanceerd waarop we hopen periodiek updates te geven op actuele trends, interessante bevindingen en andere aan online veiligheid gerelateerde zaken.

Google en Malware (malicious software)

Het eerste bericht gaat over malware (malicious software). Vanaf februari waarschuwt Google al voor schadelijke websites in haar zoekresultaten. Nu geeft Google meer informatie over malware, waaronder een wereldkaart met de bronnen van malware:

wereldkaart malware

Google en Privacy

Persoonlijk ben ik benieuwd naar wat Google gaat melden over privacy (en of ze dat gaan doen…). Het is een actueel en populair onderwerp, maar dat is voor een groot deel ook terecht. Zo is de Google zoekgeschiedenis uitgebreid naar webgeschiedenis, wat gevolgen heeft voor de privacy van de gebruikers, u en ik. Maar ook iGoogle, de persoonlijke startpagina van Google vergaart informatie over de gebruikers.

Personalisatie staat hoog op de agenda van Google. Naast de Google zoekgeschiedenis en iGoogle is ook Google Universal Search gebaseerd op zoekdata van gebruikers. Ik zou het niet vreemd vinden als ook daar personalisatie wordt toegepast, niet alleen op de onderwerpen die overeenkomen met jouw interesses, maar ook de soort informatie waar jij de voorkeur aan geeft (tekst, afbeeldingen, video, etc.).

Transparantie

Wat ik in ieder geval heel goed vind van Google, is dat ze heel transparant te werk gaan. De Google zoekgeschiedenis en webgeschiedenis lijkt gevaarlijk, maar Google geeft je inzicht en bovenal de controle over welke informatie Google van jou heeft. Dat kun je nog niet zeggen van de andere zoekmachines…