Verlaging zichtbare PageRank. Google penalty of PageRank update?

Het is de laatste tijd rumoerig in search-land als het gaat om PageRank, met name in relatie tot Paid Links.

Paid Links

In april gaf Matt Cutts aan dat Google steeds actiever “jaagt” op paid links: betaalde links met het doel om de PageRank te verbeteren. Hij roept iedereen op om actief paid links te melden bij Google, wat inmiddels ook in Google Webmaster Central kan.

In september leken een aantal directories gestraft te zijn met lagere rankings. Daarnaast zag o.a. SEO’er Joost de Valk deze maand zijn zichtbare (toolbar) PageRank terugvallen van PR6 naar PR5, maar heeft deze inmiddels weer terug.

Verlaging zichtbare PageRank

Nu lijkt Google serieuze stappen te hebben genomen door een aantal vooraanstaande websites en blogs te straffen met een verlaging van hun PageRank, zoals zichtbaar in de Google Toolbar, veelal met 3 punten!

Vooraanstaande weblogs over zoekmachine marketing als SERoundtable en SearchEngineJournal zijn van PR7 terug naar PR4, maar ook websites als Forbes en Washington Post zijn teruggevallen van PR7 naar PR5!

En waar ligt het aan? Aan paid links? Een wijziging in het PageRank algoritme? Of een langverwachte PageRank update? U mag het zeggen; ik weet het niet.

Waarde PageRank overschat

Maar wat ik wel weet, is dat de waarde van PageRank wordt overschat. De werkelijke PageRank weet alleen Google en de zichtbare PageRank zegt niets over de relevantie van de links of de kwaliteit van de website (ondanks dat die koppeling nog steeds veel wordt gemaakt!).

Focus op goede content die de moeite waard is voor mensen om te lezen, naar te linken en over te praten. Voeg waarde toe voor je doelgroep, bepaal doelstellingen en meet of je deze behaalt. Dan heb ik het niet over het behalen van posities in zoekresultaten, maar gewenste acties van het het inschrijven voor een nieuwsbrief tot en met een volledige verkoop van datgene wat je aanbiedt.

Bronnen & meer informatie:

Saku
Netters
Traffic Builders
Andy Beard
SearchEngineLand
Google zoekgeschiedenis wordt webgeschiedenis

Geen gerelateerde artikelen gevonden.

19 Reacties op "Verlaging zichtbare PageRank. Google penalty of PageRank update?"

 1. Hans van der Mey op 24 October, 2007

  Interessant stuk. PageRank blijft toch altijd iets vaag. Kondigt Google een update aan? Gelukkig sluit je met het belangrijkste af: goede content ;-)

 2. Bas van den Beld op 24 October, 2007

  Ik begreep via de Dailysearchcast van Danny Sullivan dat het echt zou gaan om penalties mbt paid links. Zie ook hier: http://searchengineland.com/071007-173841.php. Ik ga dus uit van Penalty.

 3. Eduard Blacquière op 24 October, 2007

  Ik hoop niet dat het om paid links gaat, maar ik ben bang van wel. De websites en blogs die zijn getroffen zijn wel een soort opinieleiders, dus het kan bijvoorbeeld ook een duidelijke waarschuwing zijn.

  Verder kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat er veel belangrijkere factoren zijn dan PageRank (zie ook Hoe werkt zoekmachine Google?). Alle pagina’s van dit weblog hebben geen (zichtbare) PR of een PR0, maar die zorgen wel voor 5.000 unieke bezoekers per maand… (zie statistieken)

 4. Michiel op 27 October, 2007

  die joost heeft eigenlijk mazzel, want veel sites berichten over zijn tijdelijke pr drop en re-inclusion met link naar zijn site …

 5. Robbert op 27 October, 2007

  Tja, de waarde van pagerank is overschat. Aan de andere kant: zolang potentiele klanten eerst naar het groene balkje kijken, is het relevant genoeg :-) maw waarde is een relatief begrip.

 6. Henri van den Hoof op 27 October, 2007

  De echte pagerank update is nu in ieder geval voor alle sites lopende. Nog nèt binnen het half jaar. Volgens digpagerank.com stijgen we beiden van een PR3 naar een PR5 :-D

 7. Eduard Blacquière op 27 October, 2007

  @Michiel: zoals Cruijff zou zeggen “Elluk nadeel heb zun voordeel” :-)

  @Robbert: Ik vind dat klanten daarin “opgevoed” moeten worden door u en ik. Het “dom houden” van de klant wordt niemand beter van.

  @Henri: Het lijkt inderdaad op een PageRank update, want de meters geven bij mij nu PR5 aan!

 8. Robbert op 28 October, 2007

  @eduard: absoluut mee eens en misschien niet helemaal duidelijk uitgedrukt. Elke potentiele nieuwe klant krijgt een uitgebreide uitleg over zoekmachine optimalisatie en factoren die ranking bepalen, dus het is zeker een stukje opvoeden.
  Maar, in het eerste klantcontact vraag ik achtergrondinformatie over de website etc, en krijg in veel gevallen al snel het woordje pagerank te horen. (zeker als mensen zich al een beetje ingelezen hebben, zie je vaak verwarring)

 9. Sint op 29 October, 2007

  Als ik meerdere ‘nieuwe’ domeinnamen na een half jaar ineens PageRank zie hebben, dan denk ik dat we rustig mogen spreken over een PageRank-update.

  Uit alle geluiden die we de laatste week horen mogen we opmaken dat Google iets heeft gedaan om sites die linkjes verkopen te bestraffen.

  Gezien het feit dat de geluiden over dalende PR’s er al enkele weken waren en de domeintjes die ik noemde pas eind vorige week een PR-waarde kregen, denk ik dat het redelijk los van elkaar staat, maar dat het logisch is dat bij een PR-update ook duidelijk wordt dat Google andere factoren (bijvoorbeeld een penalty vanwege links verkopen) heeft meegenomen in de PageRank van een site dan puur de linkpopulariteit.

 10. Eduard Blacquière op 29 October, 2007

  Matt Cutts heeft nu ook vanuit Google aangegeven dat de verlaging van de zichtbare (toolbar) PageRank onderdeel is van een actie van Google tegen betaalde links.

  The partial update to visible PageRank that went out a few days ago was primarily regarding PageRank selling and the forward links of sites. So paid links that pass PageRank would affect our opinion of a site, zo meldt SearchEngineJournal:

  Going forward, I expect that Google will be looking at additional sites that appear to be buying or selling PageRank

 11. [...] bijzonder te noemen. Allereerst is de mijlpaal van een halfjaar gehaald! Ten tweede heeft er een PageRank update plaatsgevonden waarmee EdWords.nl van PR3 naar PR5 is gegaan. Dat heeft er mede aan bijgedragen dat [...]

 12. [...] Google heeft in 2007 een fanatieke strijd gevoerd tegen “Paid links”. Zo werd de zichtbare PageRank (in de Google Toolbar) voor een aantal vooraanstaande blogs en websites behoorlijk verlaagd. [...]

 13. Barca4ever op 04 February, 2008

  Afgelopen week net voor Carnaval was Google bezig met een page rank update onze pagerank schommelde tussen 0 de 3 en de 5 ,zou dit toch betekenen dat we naar een pagerank 5 gaan binnenkort,het zou kunnen diverse seo tools gaven dit bij ons al aan,Hoedanook het duurt niet lang meer, begin dit jaar was de eerste nu paar weken later deze ,3 keer is scheepsrecht zorg dat je website er weer klaar voor is !Wij zijn er klaar voor kom maar op google!Barca4ever.mysites.nl

 14. Eduard Blacquière op 04 February, 2008

  @Barca4ever (met wie heb ik het genoegen?)
  Ik heb inderdaad links en rechts gelezen over een PR update in januari.

  Belangrijker is dat de “linkjuice” goed wordt verspreid door de website. Bekijk in dat kader onderstaande video en bijbehorende artikel van SEOmoz:

 15. Capello op 03 April, 2008

  Ik verkoop geen links maar geef gratis een pagerank van 10 weg,als test dat ook een weggeef link van page rank 10 link invloed kan hebben op je eigen pagerank!

  Test jezelf en pak die gratis Link ! en wees gerust ,de enige zandbox hier is de eigen zandbak!

  Linkjuice is belangrijk ja,maar om linkjuice te
  krijgen moet je eerlijk durfen te experimenteren
  en daar vallen er veel af!

 16. Eduard Blacquière op 03 April, 2008

  @Capello
  Waar kunnen we onze gratis PR10 link claimen? :-)

 17. Hans op 24 September, 2008

  http://www.bewdetachering.nl wordt op verschillende sites genoemd, die zelf een hoge pagerank hebben. Bewdetachering heeft echter nog steeds nul. Hoe kan dit of is het gewoon een fabeltje dat je via externe links een hogere pagerank krijgt? Overigesn via goede content wel al duidelijk hoger in Google gekomen, dus dat lijkt toch het belangrijkste.

  Hans

 18. Eduard Blacquiere op 24 September, 2008

  @Hans
  Maak je geen zorgen over PageRank. Je geeft zelf al aan dat je zonder PR ook resultaten boekt. Dat geeft aan dat PageRank steeds onbelangrijker is.

 19. Arjen op 13 December, 2009

  Pagerank heeft inderdaad steeds minder invloed, content is king!

Reageer