Februari was een redelijk rustige maand wat betreft updates vanuit Google. Maar er veranderen wel wat dingen in de SERP’s en op het AI front.

Google Algoritme updates

Ook in februari zijn er geen nieuwe ranking updates aangekondigd door Google.

SERP veranderingen

1. Nieuwe SERP features

Google heeft wel nieuwe SERP features aangekondigd voor diverse sites als gevolg van DMA wetgeving in de EU. Dit omvat Product sites (nu nog een test in DE, FR, SZ, UK), Places sites, Jobs sites, en Flight sites. Deze SERP features zijn bedoeld om andere sites prominenter naar voren te laten komen (dan Google zelf). Een aantal voorbeelden hiervan vind je in dit artikel.

Google SERP features als gevolg van de DMA regelgeving in de EU

2. Terugkeer 10 blauwe links?

Daarnaast test Google een ‘Web Results’ tab. Lekker om de good ol’ 10 blauwe links weer terug te hebben 🙂

3. Einde voor Web Stories

Google is ook bezig met het langzaam uitfaseren van Web Stories uit de Image resultaten, Google Discover carousel view, en meer. Deze kloon van Insta Stories of TikTok slaat blijkbaar niet zo goed aan.

Overige Google updates

4. Helpful content update kost tijd

Google herinnert ons eraan dat de helpful content classifier altijd actief is, maar het kan maanden duren om aan Google te bewijzen dat de content significant verbeterd is.

5. Nieuw: structured data voor Product varianten

Er is nieuwe structured data geïntroduceerd voor Product varianten. Fijn om bijvoorbeeld kleurvarianten van hetzelfde product eindelijk fatsoenlijk aan elkaar te kunnen koppelen.

6. Google SEO Starter Guide ingekort

De Google SEO Starter Guide is aanzienlijk ingekort.

Google verduidelijkt dat de Google-Extended crawler uitsluitend voor Gemini wordt gebruikt.

7. Google sluit deal met Reddit

Google heeft al een tijd last van meer spam in de zoekresultaten o.a. door AI gegenereerde content. Google loste dit op door in het najaar forums met user-generated content veel hogere rankings te geven. De grote winnaar was Reddit. Beide bedrijven maken bekend dat ze intensiever gaan samenwerken. Meer achtergrond & visie hierop lees je in dit artikel.

Bing updates

Bing valt buiten DMA regels

In tegenstelling tot Google, valt Bing buiten de DMA regels van de EU.

SGE / Bard

8. Google Bard heet nu Gemini, maar gaat de mist in

Google verandert de naam van hun ChatGPT concurrent Bard naar Gemini. Maar dat voorkwam niet dat hun AI helemaal de mist in ging met het genereren van afbeeldingen. Google maakt excuses en belooft het beter te gaan doen..

AI updates

Gaat OpenAI de strijd met Google aan?

Er zijn geruchten dat OpenAI een web search product ontwikkelt om te concurreren met Google. Het zal zo’n vaart niet lopen denk ik, maar het is altijd interessant om te volgen.