Onlangs werd ik geïnterviewd over SEA (Ja, dat klopt, niet over SEO – daar hield ik 2 jaar geleden een live webinar over)
Voor de doelgroep ondernemers werd ik gevraagd in te gaan op do’s en dont’s voor Google AdWords anno 2018.
Deze vind je hieronder, inclusief de video om terug te kijken.
Video: Do’s & Dont’s
Ongeveer 50% van al het geld dat besteed wordt aan online marketing gaat naar zoekmachine-adverteren (SEA), waarvan veruit het grootste gedeelte naar Google’s advertentieplatform AdWords.
En anno 2018 kun je met AdWords beter dan ooit gericht je doelgroepen benaderen met verschillende boodschappen in de fases van hun customer journey.
Bekijk hieronder video opname terug (17 min.), of check YouTube:
1) Selectieve targeting op waardevolle klantsegmenten
M’n eerste opmerking gaat over targeting. SEA gaat wat mij betreft niet meer over keywords, maar over mensen.
Alle nieuwe AdWords features die de afgelopen jaren gelanceerd zijn, gaan over het nog beter en gerichter bereiken van doelgroepen. Mensen dus.
Natuurlijk zijn keywords nog een belangrijk middel om tot zoekresultaten te komen.
Maar als adverteerder kun je beter dan ooit controleren en targeten welke mensen jouw advertentie wel en niet te zien krijgen.
- In een straal van 2 km rondom je winkel?
- Vrouwen tussen de 25 en 34 jaar in de Randstad?
- Mensen die je site afgelopen 7 dagen al minimaal 5 keer hebben bezocht?
- Mensen die een product in een winkelmandje gedaan hebben, maar nog niet afgerekend hebben?
- Mensen die een video advertentie van je op YouTube gezien hebben?
- Etc.
Deze en nog veel meer targeting mogelijkheden heb je tot je beschikking in AdWords.
En dan bedoel ik alleen Google Search, de zoekmachine. Maar in het Google Display netwerk en op YouTube heb je minstens dezelfde targeting mogelijkheden.
2) Gebruik jouw eigen (klant)data
M’n 2e punt gaat verder op de targeting mogelijkheden, waarbij ik vooral aangeef dat een combinatie met je eigen (“1st party”) data ook een kans is om effectiever te adverteren.
En dat begint al bij je eigen website data. Zeker als je Google Analytics gebruikt, kun je daar segmenten maken (uitleg) en die gebruiken in AdWords.
Maar ook een lijst emailadressen, bijvoorbeeld van klanten of van nieuwsbrief leden, kun je uploaden bij AdWords (uitleg) en daarop targeten (of uitsluiten, als je ze bewust even niet zou willen bereiken).
Vind vergelijkbare doelgroepen
De kracht zit vervolgens in de “similar audiences” functionaliteit (uitleg), waarmee je AdWords de opdracht geeft nog meer mensen te targeten met dezelfde kenmerken als je klanten.
Naast de zoekmachine kan dat ook in het Display netwerk, YouTube en Gmail (uitleg).
3) Begrijp je doelgroep en klanten
Als 3e in het rijtje “Do’s” noem ik bewust de – te vaak vergeten – focus op het goed begrijpen van je doelgroepen en klanten.
Nu heb je de bovengenoemde fraaie targeting mogelijkheden tot je beschikking, maar geef je de juiste boodschap? en stuur je de mensen naar de juiste informatie?
En daarbij komt dat ook alle concurrerende adverteerders dezelfde targeting mogelijkheden hebben.
Dus het verschil maak je juist door je advertenties en landingspagina’s nog beter aan te laten sluiten met de gerichte doelgroepen en klanten die je aan het bereiken bent.
Bekijk ook mijn recente presentatie over het begrijpen en bereiken van doelgroepen (19 min.): “Audiences voor branding & performance marketing” (YouTube)
Ik ga ook in op 3 Dont’s. Maar daarvoor kun je de video bekijken (vanaf 8:30 min.) 😉
Want het succes van Google AdWords zit vooral in het uitnutten van alle fraaie mogelijkheden.
Een succesvol 2018 gewenst met behulp van Google AdWords! 🙂
Interessant artikel. Hier heeft een startende ondernemer toch wel veel aan.
Bedankt voor dit artikel! De do’s en dont’s kunnen erg van belang zijn voor bedrijven.
Ik krijg juist van veel van mijn kandidaten te horen dat zij expres de betaalde advertenties negeren. Als ik dan aan ze vraag waarom ze dat doen, dan zeggen zij dat ze die niet serieus nemen omdat ze moeten betalen om boven aan te willen komen. Als je bijvoorbeeld zoekt op “rijschool Eindhoven” dan zie je betaalde advertenties. Is er enige onderzoek naar gedaan, hoe dit kan? Of is dit gewoon de bekrompenheid van de tieners die ik veelal in de auto heb?
Erg interessante tips! Ik ga je een mailtje sturen! Groeten Chris.
Dank je wel voor deze interessant artikel. Je deelt goede tips uit, zodat je makkelijk verbetering kunt toepassen aan online marketing. Ga zo door! Ik kijk zeker uit naar meer artikelen.