Google doodle - 10th birthdayZojuist zag ik de “Google Doodle” verschijnen op Google.nl die op creatieve wijze aangeeft dat Google haar 10de verjaardag viert.

Het zal je niet ontgaan zijn dat Google 10 jaar bestaat, want het wordt eigenlijk de hele maand september al gevierd.

Tijdlijn 10 jaar Google

Zo heeft Google een leuke en informatieve tijdlijn gemaakt die de hoogtepunten weergeeft van de afgelopen 10 jaar:

Google tijdlijn 10 jaar

Project 10^100

Daarnaast heeft Google het project 10^100 (10 tot de macht 100) gelanceerd. Het project is een oproep voor ideeën om de wereld te veranderen door zoveel mogelijk mensen te helpen.

Google reserveert 10 miljoen dollar om de winnende ideeën te realiseren. Je kunt je idee tot 20 oktober 2008 inzenden. Onderstaande video illustreert het project.

Wanneer is Google precies jarig?

Zoals ik vorig jaar ook schreef, is het niet precies duidelijk wanneer Google excact jarig is, maar dat het in september is staat buiten discussie. Google hanteert zelf als officiële “geboortedag” 27 september 1998. Hoe oud Google echter precies is, hangt af van wat je als begindatum neemt, zoals Danny Sullivan vorig jaar beschreef.

Google is 12 jaar (januari 1996)

Dit is de datum dat de oprichters van Google begonnen met de zoekmachine BackRub, wat later Google werd.

Google is 11 jaar oud (15 september 1997)

Dit is de datum waarop de domeinnaam Google.com werd geregistreerd.

Google is 10 jaar oud (7 september 1998)

Dit is de datum waarop Google als bedrijf werd geregistreerd. Dit is lang de verjaardag geweest van Google.

Google is 10 jaar oud (27 september 1998 – officiële datum)

In 2005 heeft Google aangekondigd dat de officiële verjaardag 27 september werd. Deze datum is gekozen vanwege een strijd met Yahoo! om de grootste index.

Yahoo! beweerde namelijk in 2005 dat haar index groter was dan die van Google. Daarop reageerde Google dat ze voor hun “verjaardag” een speciaal cadeau wilde, namelijk de grootste index.

Uiteindelijk zijn ze het eigenlijk nog niet helemaal eens wat nu de echte verjaardag is van Google. Het lijkt afhankelijk van de behoefte aan taart

De komende 10 jaar Google…

Ik blijf het fascinerend vinden dat Google in slechts 10 jaar is uitgegroeid tot de grootste zoekmachine wereldwijd en één van de meest dominante spelers op het internet.

De komende 10 jaar zullen echter aanzienlijk lastiger worden voor Google. De enorme groei is nu al iets aan het afvlakken. Belangrijker is echter dat de dominantie niet oneindig kan doorgroeien tot een monopoly.

Het lijkt daar echter wel heen te gaan. De komende 10 jaar zal Google dus heel goed moeten waken voor de privacy e.d. van de gebruikers van Google.

De grootste vijand van Google is naar mijn mening namelijk Google zelf. Hoe groter, logger en commerciëler Google wordt, hoe meer het een gevaar wordt voor de gebruikers.

Laten we hopen dat Google de mooie filosofie “Do no evil”, die het bedrijf groot heeft gemaakt, niet uit het oog verliest. Dan heb ik best vertrouwen in de komende 10 jaar.