Afgelopen week werd bekend dat Google, Facebook en Plaxo toetreden tot de DataPortability werkgroep die ervoor wil zorgen dat persoonlijke informatie, zoals je profiel, foto’s en video’s, kan worden uitgewisseld tussen online diensten, met name sociale netwerken.

Dit initiatief kan, mits goed uitgevoerd en uitgewerkt, een belangrijke stap zijn voor de volgende fase van het internet. Google en FaceBook zijn één van de grootste bedrijven op internet in termen van het verzamelen en gebruiken van sociale informatie. Mede daarom is hun aanwezigheid, samen met de vele andere deelnemers in de DataPortability werkgroep, van groot belang.

Niet de bedrijven zelf
Formeel gaat het om de medewerkers van de bedrijven die deelnemen aan de DataPortability werkgroep. Niet de bedrijven zelf. In de werkgroep wordt Google vertegenwoordigd door Brad Fitzpatrick, de oprichter van LiveJournal en vaak genoemd als de bedenker van OpenID.

Facebook wordt vertegenwoordigd door Benjamin Ling, de manager van het FaceBook platform (en voormalig hoofd van Google Checkout). Plaxo wordt vertegenwoordigd door Joseph Smarr, hun belangrijkste platform architect. Naast Google, FaceBook en Plaxo doen ook andere bedrijven mee waaronder MySpace, Yahoo!, LinkedIn en Twitter.

Wat is DataPortability?

DataPortability is een werkgroep met het doel om bestaande open standaarden te integreren tot één overkoepelend systeem om persoonlijke informatie eenvoudig uit te wisselen tussen online diensten (met name sociale netwerken).

DataPortability gaat dus GEEN nieuwe standaarden ontwikkelen. Ze noemen het overkoepelend systeem het “DHCP voor identiteit”, verwijzend naar DHCP-servers die ervoor zorgen dat computers snel en eenvoudig kunnen inloggen op internet.

Controle bij gebruiker
Een belangrijke doelstelling daarbij van DataPortability is dat ze de controle over de informatie willen teruggeven aan de eindgebruikers, ongeacht waar je die informatie “mee naartoe neemt”.

Gebruikers zullen hun vrienden en hun media (afbeeldingen, video’s, etc.) kunnen benaderen via alle applicaties, sociale netwerken en andere online diensten die het systeem van DataPortability in hun dienst opnemen.

Onderstaande video illustreert duidelijk wat het doel is van DataPortability:

Hoe verschilt DataPortability.org van OpenSocial?

Wellicht vraag je jezelf af hoe DataPortability.org verschilt van Google’s OpenSocial? Het lijkt hetzelfde, maar er zijn verschillen.

Zowel DataPortability als OpenSocial hebben tot doel persoonlijke informatie uitwisselbaar te maken. OpenSocial is een set afspraken over API’s (zie voor uitleg Hoe open is Google OpenSocial?), terwijl DataPortability gaat over de compatibiliteit tussen de bestaande standaarden waarmee, al dan niet via API’s, informatie wordt uitgewisseld.

Jouw informatie meenemen
Het OpenSocial platform van Google is een technische standaard voor ontwikkelaars om applicaties te bouwen die werken met meerdere sociale netwerken. Maar dat betekent nog niet dat je jouw foto’s eenvoudig kunt meenemen van Flickr naar Picasa, of je online profiel van Hyves naar FaceBook. Dat is exact waar de DataPortability werkgroep voor wil zorgen.

Robert Scoble’s FaceBook account

Interessant detail is dat de bekende tech-blogger Robert Scoble afgelopen week bekend dat zijn FaceBook account was gedeactiveerd. Hij probeerde zijn contactinformatie te downloaden om te gebruiken in Plaxo, maar blijkbaar was dat niet toegestaan.

Ironisch en opvallend is dat in dezelfde week zowel FaceBook als Plaxo aankondigen dat ze toetreden tot de DataPortability werkgroep, waar overigens ook Robert Scoble zich bij heeft aangesloten. Is dit toeval of gaat het om een marketingactie van de betrokken bedrijven?

Privacvy gevolgen van dataportabiliteit

Het voorbeeld van Robert Scoble illustreert ook de gevolgen die de uitwisseling van informatie tussen diverse diensten met zich meebrengt, met name op het gebied van privacy. Zijn alle vormen van informatieuitwisseling wel gewenst?

Over het algemeen bevat je profiel algemene contactinformatie die je vaak ook publiekelijk openstelt op een sociaal netwerk. Maar steeds vaker gaat het om meer informatie, waarvan je soms niet wil dat dit op een andere website of in de handen van een onbekende terecht komt.

Want dat je een account hebt bij Hyves of FaceBook betekent nog niet dat je toestemming hebt gegeven om jouw informatie te laten gebruiken door derden.

Kritische succesfactor
Het goed nadenken en oplossen van dit privacy probleem is wat mij betreft een kritische succesfactor in het slagen van initiatieven zoals de DataPortability werkgroep en Google OpenSocial. Ik verwacht dan ook dat daar veel aandacht aan wordt besteed door alle deelnemende partijen.

Conclusie

Het toetreden van Google en FaceBook tot de DataPortability werkgroep zorgt ervoor dat de belangrijkste partijen die sociale informatie verzamelen en gebruiken nu samenwerken aan een standaard om deze informatie makkelijk uit te wisselen.

De DataPortability werkgroep zal geen nieuwe standaard(en) ontwikkelen, maar een soort overkoepelend systeem wat ervoor zorgt dat bestaande standaarden compatibel worden. Het doels is om de gebruikers de controle te geven en persoonlijke informatie, zoals je profiel, foto’s en video’s, uit te wisselen tussen online diensten, met name sociale netwerken.

DataPortability lijkt sterk op OpenSocial van Google, maar de beide initiatieven verschillen van elkaar. OpenSocial is een set afspraken over API’s, terwijl DataPortability gaat over de compatibiliteit tussen de bestaande standaarden waarmee, al dan niet via API’s, informatie wordt uitgewisseld.

Deze informatieuitwisseling zorgt echter voor potentiële problemen op het gebied van privacy. Welke informatie van jou mag wel en niet door derden worden gebruikt? Die controle moet uiteraard bij de gebruiker liggen en dat is in mijn ogen ook een kritische succesfactor voor het slagen van initiatieven zoals DataPortability en Google OpenSocial.

Bronnen & Meer informatie

Particls
Emerce
Read/Write Web
SearchEngineJournal
O’Reilly Radar
E-Learning
Weblog NRC
About:blank

Dit artikel is ook verschenen op Sync.nl