De handelswaakhond van de VS, de Federal Trade Commission (FTC), heeft Google goedkeuring gegeven om advertentie serving bedrijf DoubleClick over te nemen. De overname is nog niet definitief rond, omdat de EU ook nog goedkeuring moet geven (uiterlijk begin april 2008).

Belangrijkste conclusies

De belangrijkste conclusie van de FTC is dat het samengaan van Google en DoubleClick de concurrentie op de online advertentiemarkt niet vermindert. De belangrijkste bevindingen van de FTC zijn:

  • De overname is goedgekeurd zonder voorwaarden of gewenste aanpassingen
  • Google en DoubleClick zijn geen concurrenten
  • De markt voor ad serving is en blijft sterk competitief
  • Privacy is geen onderdeel geweest van het onderzoek
  • De combinatie van de data vormt geen problemen of bedreigingen
  • Adverteerders en publishers zijn niet bezorgd

Ondanks de ophef over de voorgenomen overname van DoubleClick door Google, eist de FTC geen wijzigingen in de werkwijze van de twee bedrijven. Google en DoubleClick worden niet gezien als concurrenten en de markt voor “third party ad serving” is en blijft voldoende competitief.

Er is voldoende concurrentie van o.a. Microsoft, Yahoo! en WPP met hun dit jaar gedane (en goedgekeurde) overnames van respectievelijk aQuantive, Right Media en 24/7 Real Media, die allen ook ad serving technologie aanbieden.

Interessant is dat de FTC in het onderzoek geen rekening heeft gehouden met privacy. Ik denk dat dit een goede keuze is geweest, omdat privacy problematiek op industrie-niveau moet worden onderzocht en niet op het niveau van bedrijven. Daarbij beweert de FTC dat de combinatie van de data van Google en DoubleClick geen groot concurrentievoordeel oplevert voor Google.

Aanbeveling bescherming privacy online

Naast het afsluiten van het onderzoek naar het samengaan van Google en DoubleClick, heeft de FTC ook enkele aanbevelingen gedaan voor bedrijven over hoe men om moet gaan met persoonsgegevens op internet.

In deze aanbevelingen moeten websites bijvoorbeeld duidelijk aangeven welke informatie wordt verzameld en wat daarmee gebeurt. Ook moeten ze consumenten de mogelijkheid bieden om medewerking te weigeren, en de verzamelde gegevens goed beveiligen.

Wachten op de EU

De overname van DoubleClick door Google is echter nog niet definitief goedgekeurd. De EU is onlangs ook een onderzoek gestart en heeft tot uiterlijk begin april 2008 om de overname al dan niet goed te keuren. Google is met de goedkeuring van de FTC echter een grote stap dichterbij de overname van ad serving bedrijf DoubleClick.

Bronnen & Meer informatie

Persbericht FTC
Persbericht Google
Official Google Blog