Vanuit mijn nieuwe functie als business consultant bij Outrider zat ik deze week bij een conference call over Google Audio Ads, kortom het adverteren op de radio via Google AdWords.

Outrider is het zoekmachinemarketing bureau van GroupM, wat de media-inkoop en mediaplanning tak is van mediaconglomeraat WPP.

Bij de conference call waren radio- en online specialisten van mediabureau Mediaedge:cia uit Amsterdam en New York aanwezig. De presentatie werd verzorgd door vertegenwoordigers van Google Audio Ads in New York.

Waarom radio?

Allereerst werd er antwoord gegeven op de vraag: waarom gaat Google iets doen met radio? Google wil in feite het succes dat online is en wordt behaald vertalen naar offline media. Daarbij wil Google met name de meetbaarheid naar de offline media brengen.

In dit kader heeft Google in april van dit jaar een meerjarige overeenkomst gesloten met Clear Channel Radio, de grootste eigenaar van radiostations in de VS, waarmee Google toegang heeft tot 1.600 radiostations (uit een totaal van ongeveer 13.000 radiostations). Google beweert hiermee een bereik te hebben van 78% van de VS. Google heeft toegang tot 5% van de commerciële zendtijd van Clear Channel, waarbij het hoofdzakelijk gaat om advertenties van 30 seconden.

De basis voor de technologie is gelegd met de overname van radio-advertentiebedrijf dMarc Broadcasting in januari 2006. Er werd al eerder getest met Google Audio Ads en in mei jl. verscheen de optie in Google AdWords in de VS. De integratie van alle systemen is eind augustus jl. volledig afgerond, waarmee Google Audio Ads nu voor iedereen in de VS beschikbaar is in Google AdWords.

Lees het volledige artikel op Marketingfacts: Google Audio Ads, veelbelovende toekomstmuziek.