Bekijk de Google Supplemental Index

Wat is de Google Supplemental Index?

Google maakt gebruik van een Main Index en een Supplemental Index. Google is echter minder streng voor een website in de Supplemental Index dan voor de opname van een webpagina in de Main Index. Een zoekresultaat uit de Supplemental Index bevat de toevoeging ‘Toegevoegde zoekresultaten’ of ‘Supplemental Result’.
(Zie ook de beschrijving van Google over de Supplemental Index)

Dit betekent dat websites die in de Supplemental Index worden geplaatst in feite minder vertrouwen krijgen. Meer hieroverover vind je in het artikel Google, Sandbox, Trustrank en jouw website. Logischerwijs verschijnen deze webpagina’s lager in de zoekresultaten dan de webpagina’s die opgenomen zijn in de Main Index van Google.

Hoe zie ik mijn Google Supplemental Index Resultaten?

Om te zien welke webpagina’s van jouw website zijn geïndexeerd door Google, kun je het command site:jouwwebsite.nl gebruiken. Dit command toont eerst de pagina’s uit de Google Main Index en vervolgens de webpagina’s die zijn opgenomen in de Google Supplemental Index.

Om alleen de webpagina’s te zien die opgenomen zijn in de Google Supplemetal Index, gebruik je het command:

site:www.jouwwebsite.nl * -willekeurig_woord

In dit command is het van belang dat er na de query site:www.jouwwebsite.nl minimaal één * staat en één ‘negatief’ woord, allen gescheiden door spaties.
Gebruik het site: command echter niet te vaak, want dat ziet Google als spam!

Google Supplemental Index commando

Bereken jouw Supplemental Index Ratio

Door het aantal webpagina’s van jouw website dat in de Supplemental Index is opgenomen te delen op het totaal aantal webpagina’s dat Google heeft geïndexeerd, bepaal je jouw Supplemental Index Ratio. Deze ratio verteld je iets over de huidige relatieve gezondheid van jouw website.

Wat heb ik aan een Supplemental Index Ratio?

Heb je geen webpagina’s in de Supplemental Index, dan heeft je website waarschijnlijk een goede site architectuur en heeft je website voldoende link populariteit middels kwalitatieve en relevante inkomende links. Als je een aantal pagina’s in de Supplemental Index hebt, dan is dat niet schadelijk als deze webpagina’s onbelangrijke, verouderde of dubbele pagina’s (bijvoorbeeld een printvriendelijke versie) zijn.

Zijn echter de belangrijke pagina’s van jouw website opgenomen in de Google Supplemental Index, dan is het zaak om je interne site architectuur te verbeteren en/of een betere link populariteit te verkrijgen middels kwalitatieve en relevante inkomende links. Gebruik de Supplemental Index Ratio ook voor het vergelijken van jouw website met die van belangrijke concurrerende websites om te achterhalen wat de groeimogelijkheden zijn.

Conclusie

De Google Supplemental Index is de minder strenge variant van de Google Main Index en verteld je iets over de huidige relatieve gezondheid van jouw website. Door het vergelijken van jouw Supplemental Index Ratio met die van concurrerende websites, kun je het groeipotentieel van je website bepalen. Doe je voordeel met al deze eenvoudig te verkrijgen informatie; meten is weten!

Via SEOBook