Warning: A non-numeric value encountered in /www/wp-content/themes/divi/functions.php on line 5760

SwitzerlandFlagIn jouw online leven genereer je veel data, maar wie kan die gegevens inzien en kun je dat controleren? John Battelle schrijft een interessante post over privacy en veiligheid van de ‘Database van intenties‘ en de bijbehorende clickstreams.

John Battelle, schrijver van The Search, ziet graag dat de vrije markt met een oplossing komt. Hij stelt voor om de eindgebruiker de keuze te geven om zijn of haar data op een server op te slaan in een land waar jouw privacy is beschermd. Hij noemt het Data Switzerland.

Voor de snelheid en dus gebruiksvriendelijkheid is het niet bevorderlijk om data op één server ergens op de wereld te plaatsen. Een alternatief kan zijn om jouw virtuele avatar in second life-achtige toepassingen jouw shopping, searching, etc. te laten doen.

John Battelle ziet liever dat de Google’s en Microsoft’s van deze wereld gaan handelen zoals HavenCo, een bedrijf dat handelt op een wijze vergelijkbaar met ‘Data Switzerland’. Anderen stellen voor om een mondiaal P2P netwerk op te zetten, waarbij niemand weet waar de data is gehost en waarbij alle data dusdanig is encrypt dat alleen jij de data kan ontsluitelen.

Wat zijn jouw gedachtes hierover?