logo-google-docs-spreadsheetsVandaag heeft Google de services Google Spreadsheets (online spreadsheet) en Writely (online tekstverwerker) in elkaar geschoven tot Google Docs & Spreadsheets, zo maakt Google bekend.

Google Office

Google is hiermee de verwachte richting in gegaan voor het opzetten van een eigen online Office pakket, als tegenhanger van Microsoft Office Live. De naam ‘Google Docs & Spreadsheets’ vind ik niet de beste naam, maar ik verwacht dat dit tijdelijk is. Binnen afzienbare tijd verwacht ik Google Office als naam voor deze online service, omdat ook o.a. Gmail en Google Agenda gelinkt staan vanuit Google Docs & Spreasheets.

De huidige functionaliteit van Google Docs & Spreadsheets, Google Agenda en Gmail is niet te vergelijken met de mogelijkheden die je hebt bij Microsoft Office. Voor gebruikers die minder eisen stellen en Excel- en Word documenten eenvoudig willen delen, is Google Docs & Spreadsheets echter een uitstekende oplossing. Zeker de geïntegreerde chatfunctie bij het tegelijkertijd werken aan hetzelfde document is erg intuïtief!

Search

Uiteraard is de core business van Google (Search) in de dienst geïntegreerd. Het (door)zoeken van documenten wordt hiermee makkelijker. Tegelijkertijd functioneert de service ook als backup functionaliteit, maar het staat wel op de servers van Google… (bij Microsoft Office Live staat het uiteraard ook op de servers van Microsoft…)

Zoals ik ook al eerder schreef: ik ben zelf een voorstander van webbased applicaties, maar ik verwacht ook een privacy discussie als deze software gemeengoed gaat worden. Voortaan staan al je documenten op de servers van Microsoft, Google en consorten. Wat weten ze dan nog niet van je?