Handleiding: Hoe verwijder je informatie uit Google?

Handleiding: Hoe verwijder je informatie uit Google?

Informatie uit Google verwijderen, hoe doe je dat?Iedereen wil informatie IN Google hebben, kortom vindbaar zijn in Google. Maar een interessante en actuele vraag is hoe je de gegevens weer UIT de Google zoekresultaten kunt verwijderen?

Die vraag beantwoord ik in deze handleiding, verdeeld over verschillende onderwerpen, zodat je snel het onderwerp kunt lezen wat voor jou relevant is:

Lees eerst dit: “Waarom informatie verwijderen uit Google niet zomaar gaat

Inhoudsopgave

Informatie uit Google verwijderen?

Laat ik met het goede nieuws beginnen: je hebt zelf in de hand welke content van jouw website in de index van zoekmachines wordt opgenomen.

Als eigenaar van een website kun je bijvoorbeeld in het robots.txt (definitie) bestand of de Robots Meta tags aangeven welke informatie van jouw website je NIET “gecrawld” wilt hebben door zoekmachines.

Het gebeurt soms ook dat informatie al is geïndexeerd voordat je het uitgesloten hebt van indexatie door bijvoorbeeld het meta tag robots bestand. Maar hoe krijg je die informatie weer UIT de zoekmachines?

Laten we eens nauwkeuriger naar de mogelijkheden kijken om informatie uit Google te verwijderen.

Video: korte uitleg verwijderen uit Google

Iets uit Google verwijderen? Zoekmachine specialist Eduard Blacquière legt uit hoe.

In onderstaand item van Editie NL op RTL4 leg ik kort uit hoe in basis het proces van verwijderen uit Google werkt:

Tip: Lees voor meer achtergrond en informatie ook de handleiding “Hoe werkt een zoekmachine?”.

Actief vs. passief verwijderen

Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde pagina van je website simpelweg verwijderen, maar Google houdt de pagina soms nog maanden in haar cache geheugen van de index opgeslagen.

Google.nl zoekresultaat EdWords.nl

Het is mogelijk om informatie te onthouden van de indexatie door Google, zowel passief – via robots.txt of de Robots Meta tags – als actief – via Google Webmaster Tools (alleen je eigen sites) of een verwijderingsaanvraag bij Google voor informatie van andere websites (vereisen beide een Google Account).

Google Search Console

Met Google Search Console biedt Google diverse tools die webmasters in staat stelt om uitgebreid gebruik te maken van en inzicht te verkrijgen in de manier van indexeren van Google. Google Search Console kun je alleen gebruiken voor je eigen website(s).

Ook in deze Google Webmaster Hulpprogramma’s is het mogelijk mogelijk om actief individuele URL’s (webpagina’s, afbeeldingen of andere bestanden), mappen en submappen, je volledige website of de opgeslagen kopie (cache) versie in de Google zoekresultaten eenvoudig uit Google te verwijderen.

Welke methode moet ik waarom gebruiken?

Zoals gezegd, heb je diverse mogelijkheden, zowel passief als actief, om informatie uit de zoekmachines te verwijderen. Het volgende schema, opgesteld door Danny Sullivan (bron), geeft goed weer welke methode voor welk doel geschikt is.

Methode Robots.
txt
Meta
Robots
Yahoo Google
Stop Crawlen Ja Nee Nee Nee
Stop Opname Index Ja Ja Ja Ja
Stop ‘Link Only’ Opname Nee Nee
(Ja, Google)
Ja Ja
Waarom Gebruiken? Makkelijk meerdere pagina’s blokkeren Per Pagina (niet bruikbaar op domein niveau) URL blokkeren of snel verwijderen URL blokkeren of snel verwijderen

Een korte uitleg:

Stop Crawlen: Als er ‘Ja’ staat, stopt de zoekmachine met het crawlen van alles wat is uitgesloten. ‘Nee’ betekent dat de pagina WEL wordt ‘gelezen’ door de crawler, maar NIET in index wordt opgenomen.

Dat betekent niet dat de betreffende URL niet in de zoekresultaten verschijnt! Zie ‘Link Only’ opname voor meer uitleg.

Stop Opname Index: de URL’s die zijn uitgesloten, worden niet in de index van zoekmachines opgeslagen. Ook hier kan de URL in de zoekresultaten verschijnen.

Stop ‘Link Only’ Opname: in dit geval is een pagina niet geïndexeerd, maar Google kent de URL op basis van inkomende links. De URL verschijnt dus in ieder geval WEL in de zoekresultaten! Zie ook dit voorbeeld van Auping.nl. (lees ook de uitleg van Google).

Eisen te verwijderen URL

Je kunt niet zomaar iets uit Google verwijderen. De URL waar de informatie op staat die je wilt verwijderen uit Google, moet aan één van volgende eisen voldoen:

  • De URL moet een 404 (not found) of 410 (gone) foutmelding geven
  • De URL moet geblokkeerd staan in de robots.txt
  • De URL moet een Robots meta tag met de waarde “noindex” bevatten

Hoe lang duurt het voordat de informatie is verwijderd?

Wanneer aan één van de bovenstaande eisen is voldaan, wordt de URL (na de aanvraag in bijvoorbeeld Google Webmaster Central) zo snel mogelijk verwijderd.

Google geeft aan dat het 3 tot 5 dagen duurt, maar meestal gaat het sneller. Zelf heb ik ook situaties gezien waarin het in een halve dag gebeurd was.

Hoe lang blijft de URL verwijderd?

De betreffende URL blijft vanaf dat moment zes maanden (180 dagen) uit de index van Google.

Na zes maanden gaat Google weer crawlen en vervolgens indexeert Google de URL, mits de informatie niet nog steeds is uitgesloten van indexatie in het robots.txt bestand of de Meta robots tag.

Informatie van derden verwijderen uit Google

Bovenstaande mogelijkheden zijn beschikbaar voor een website de je volledig controleert. Het kan echter natuurlijk ook zo zijn dat je graag informatie verwijderd wilt hebben uit Google van websites die NIET onder jouw controle vallen.

In dat geval kun je bij Google de hierboven al genoemde verwijderingsaanvraag indienen (Google account nodig).

Een pagina van derden verwijderen uit Google

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een webmaster van een website hebt gevraagd om een bepaalde pagina of informatie te verwijderen. Deze webmaster doet dit vervolgens netjes via robots.txt of de Robots meta tag.

Vervolgens kan het echter, zoals hierboven beschreven, nog weken tot soms maanden duren voordat de informatie uit de index van Google is verwijderd.

In dat geval kun je dus een aanvraag doen om de URL te verwijderen. Hiermee bespoedig je simpelweg het proces van verwijdering uit de Google index. Let op: dit werkt alleen als de URL met informatie aan de genoemde eisen voldoet!

Een cache versie van een pagina verwijderen uit Google

Als een URL is uitgesloten (via robots.txt of Robots meta tags) voor indexatie, en als het verwijderingstraject is versneld door het gebruik van de hierboven besproken tools, dan bestaat er nog steeds een cache versie van de informatie.

Als website eigenaar kun je dus eenvoudig met Google Webmaster Tools of met de waarde “noarchive” in de Robots Meta tag de cache versie verwijderen.

Op elke pagina, waarvan u de cache uit Google wilt verwijderen, plaatst u de volgende code in de head sectie van het HTML document:

Hoe verwijder je persoonlijke informatie uit Google?

Mocht er op een willekeurige pagina persoonlijke informatie van jou staan, en de betreffende webmaster wil dit niet verwijderen, dan kun je de persoonlijke informatie bij Google verwijderen (via de eerder genoemde tool). De persoonlijke informatie moet dan aan één van de volgende eisen voldoen:

  • Je sofinummer
  • Je bankrekeningnummer of creditcardnummer
  • Een afbeelding van je handtekening
  • Expliciete inhoud die in strijd is met de richtlijnen van Google en je persoonlijke gegevens bevat.

Google zoekgeschiedenis verwijderen

Interessant in dit kader is om een uitstapje te maken naar de zoekgeschiedenis die Google bijhoudt van jou. Deze informatie staat weliswaar niet in de Google index, maar het kan wenselijk zijn om jouw Google zoekgeschiedenis te verwijderen (of uit te schakelen).

Een uitgebreide toelichting, uitleg en handleiding over de Google zoekgeschiedenis en het verwijderen of uitschakelen ervan vind je in mijn handleiding Google zoekgeschiedenis wordt webgeschiedenis (en gevolgen voor zoekresultaten en privacy).

Overige informatie uit Google verwijderen

Google biedt een overzicht van alle soorten informatie die je uit de Google index kunt verwijderen, zoals aan afbeelding uit Google Afbeeldingen verwijderen.

Bronnen & meer informatie

Editie NL op RTL4 (januari 2014) – “Verzeker je imago” (2:40 min.)
Google legt in deze video training uit welke opties je hebt
Google Releases Improved Content Removal Tools
Requesting removal of content from our index
Handmatig pagina’s, mappen of cache versies uit Google verwijderen
Snel een pagina uit Google verwijderen
Google Helpcentrum voor webmasters – Hoe kan ik inhoud uit de index van Google verwijderen?
Verstop u voor Google

Zie ook de andere zoekmachine marketing handleidingen hier op EdWords.nl.