Google RankBrain

Google RankBrain

Onderstaande informatie is gebaseerd op door Google naar buiten gebrachte informatie

Wat is Google RankBrain?

Google RankBrain is een zelflerend (machine-learning) systeem of algoritme dat gebruikt wordt om zoekopdrachten te interpreteren (en als gevolg mogelijk zoekresultaten te rangschikken).

RankBrain is één van de honderden signalen in het complete Google zoekalgoritme, Hummingbird genaamd.

Maar RankBrain is snel uitgegroeid tot de 3e belangrijkste ranking factor, aldus Google (bron).

Dit is eigenlijk verwarrend. Op termijn verwacht ik dat Rankbrain namelijk het complete algoritme vervangt en dus alle signalen of ranking factors bevat. Rankbrain is dus ook nu waarschijnlijk al een verzamaling van signalen en dus eigenlijk niet te beoordelen als één ranking factor.

Belangrijke ranking factor

Google gebruikt RankBrain sinds begin 2015. Eind 2015 werd RankBrain al ingezet voor een “groot gedeelte” van alle zoekopdrachten (bron).

Sinds medio 2016 gebruikt Google RankBrain voor alle zoekopdrachten (bron).

Artificial intelligence

Vernieuwend aan RankBrain is dat Google voor het eerst (voor de zoekmachine) een systeem gebruikt dat zichzelf traint. Dit wordt vaak aangeduid met de term artificial intelligence (AI).

Hiermee is RankBrain anders dan andere technologieën en technieken die Google gebruikt in het complete algoritme.

Alle andere signalen die Google gebruikt zijn gebaseerd op ontdekkingen en inzichten die mensen hebben gehad in het werkveld van information retrieval. Kortom, andere signalen

Zoekopdrachten beter begrijpen

Voor zover bekend, lijkt RankBrain met name bedoeld voor het begrijpen van zoekopdrachten.

Hiermee kan Google webpagina’s in de zoekresultaten laten terugkomen zonder dat de woorden in de zoekopdracht op deze webpagina’s voorkomen.

RankBrain is hiermee onder meer een oplossing voor het feit dat 15% van alle zoekopdrachten nog nooit eerder gezien zijn door Google (bron).