google earth esa informatieHoe ziet een vulkaanuitbarsting, stofstorm of een veranderende gletsjer eruit vanuit de ruimte?

Nadat vorige week Google Earth 4 is gelanceerd, zijn vandaag in een nieuwe informatielaag 130 nieuwe satellietfoto’s van natuurverschijnselen en historische monumenten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA toegevoegd aan de zoekmachine voor de aarde.

De informatielaag is eenvoudig aan of uit te zetten door linksonder in Google Earth de layer European Space Agency te activeren die zich bevindt onder Featured Content. Eén muisklik is het begin van een indrukwekkende wereldreis vol gedetailleerde foto’s. Bij de beelden verschijnt informatie over belangrijke veranderingen in het milieu, feiten en cijfers, wetenschappelijke uitleg en theorieën.

ESA’s directeur aardobservatieprogramma’s dr. Volker Liebig: ‘De integratie van ESA-beeldmateriaal in Google Earth biedt een uitgelezen kans om het brede publiek te interesseren voor ruimtetechnologieën, met name die voor aardobservatie en milieubescherming. Het materiaal is zo gekozen dat met Google Earth een reis rond de aarde in vogelvlucht kan worden gemaakt, om onze planeet in al zijn pracht te kunnen bewonderen, maar ook om te zien waar zich de kwetsbare gebieden bevinden.’

De beelden zijn gemaakt door de ESA-satellieten Envisat – de grootste milieusatelliet die ooit is gebouwd -, ERS en Proba. De in 2002 gelanceerde Envisat verzamelt gegevens met drie beeldsensoren: de Advanced Synthetic Aperture Radar (ASAR), de Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) en de Advanced Along-Track Scanning Radiometer (AATSR).