Google-earth-historical-worGoogle heeft deze week Google Earth 4 gelanceerd, waarbij het nu zelfs mogelijk is om de vierde dimensie (tijd) van de aarde te doorzoeken.

De dimensie tijd houdt in dat er een layer is toegevoegd die oude kaarten uit de 18e en 19e eeuw over de satellietfoto’s heen legt. Deze layer is alleen beschikbaar in de nieuwe versie 4 van Google Earth. De kaarten worden geleverd door David Rumsey Historical Map Collection.

Google-earth-historical-menOm de optie te activeren, ga je linksonder in Google Earth 4 naar Featured Content en vervolgens naar Rumsey Historical Maps. Daar geef je middels het plaatsen van een vinkje aan welke kaarten je geprojecteerd wilt zien over de standaard satellietfoto’s.

Microsoft zit natuurlijk niet stil en heeft vorige week een update van Virtual Earth gelanceerd, maar op dit moment nog zonder de dimensie tijd. Google Earth 4 bevat nog lang niet alle kaarten, maar volgens David Rumsey worden er de komende tijd nog velen toegevoegd. Voorlopig is het leuk om te zien hoe steden als Londen en New York zich de afgelopen eeuwen hebben ontwikkeld.