logo-live-searchEr wordt veel geschreven en gepraat over Google Earth en Google Maps, maar ondertussen zit Microsoft niet stil: gisteren is de nieuwe versie van Virtual Earth gelanceerd, wat de Local Search toepassing is van Windows Live Search
(voorheen MSN Search).

Virtual Earth stelt je op dit moment in staat om 3D beelden van 15 Amerikaanse steden te zien, wat op korte termijn naar duizenden steden uitgebreid moet worden. Ook zijn er routebeschrijvingen beschikbaar en kun je Virtual Earth als zoekmachine gebruiken voor lokale zoekopdrachten. Net als bij Google Maps en Google Earth verschijen er placemarks waar links, foto’s en informatie verschijnt. Amerikane beschikken in Virtual Earth zelfs over real-time file informatie.

Dit filmpje geeft aan wat de mogelijkheden zijn van Virtual Earth. Ook advetentiemogelijkheden zijn er voldoende, van ‘normale’ local listings tot virtuele billboards.

microsoft virtual earth

Virtuel Earth is nog niet beschikbaar voor de gemiddelde Nederlandse gebruiker. Ik probeerde het te installeren op een pc waar de taalinstellingen op standaard staan (Nederlands) en ik kreeg de melding: “Your region is currently not supported. Thanks.” Nog even geduld dus. Hier kun je Virtual Earth downloaden.

Op Internet gebied blijft Microsoft achter Google aanlopen, zoals dat ook met hun zoekmachine Live Search het geval is. Virtual Earth is minstens net zo goed als Google Earth/Maps; Live Search is minstens net zo goed als Google Search. Alleen heeft Microsoft een enorme achterstand wat betreft merk awareness, gebruikerservaring en met name credits en waardering van gebruikers. Dit is en blijft voorlopig het grote probleem van Micrososft. Maar ze zijn krachtig en hebben een lange adem. De Search Arena maakt zich op voor een titanenstrijd. May the best win…