Handleiding: wat zijn RSS feeds?

RSS feed icon 128x128Zoekmachine Marketing Weblog EdWords.nl biedt een web feed aan (ook wel RSS feed of Atom feed genoemd) die je op de hoogte houdt van het laatste nieuws over zoekmachine marketing. Een uitleg over RSS Feeds vind je hieronder.

Heb je geen uitleg nodig?

Ga naar http://feeds.feedburner.com/EdWords of gebruik het oranje feed icoon rechtsboven op deze pagina om je te abonneren op de RSS feed van EdWords.nl Zoekmachine Marketing Weblog.

Uitleg: RSS feed, wat is het?

Een RSS feed is een manier om informatie beschikbaar te maken en te distribueren voor een groot bereik van afnemers online, ook wel web syndicatie genoemd.

Voordelen RSS feed

  • Bespaart surf- en zoektijd: je wordt automatisch op de hoogte gesteld van nieuwe berichten en je hoeft dus niet meer alle websites af te gaan
  • Snel en overzichtelijk: in één oogopslag zie je al het nieuws én alle nieuwe weblog berichten van jouw interesse.
  • Geen spam: JIJ bepaalt van wie je informatie ontvangt; niet andersom, zoals bij e-mail.

Hoe werkt RSS?

Een website plaatst zijn inhoud in een online bestand: de feed. Het bestand is gebaseerd op de programmeertaal XML en kent de varianten RSS en Atom.

De RSS feed bevat standaard de titel en een beschrijving van de informatie, meestal een artikel of (nieuws)bericht. Met behulp van een feed-lezer (RSS reader) kun je de feed vervolgens ophalen en lezen.

RSS Reader (feed-lezer)

Er zijn veel (gratis) RSS readers beschikbaar. Het kan een los programma zijn, maar veel browsers hebben ook een ingebouwde feed-lezer, zoals Internet Explorer 7.

Ook zijn er online RSS readers, zoals Google Reader (mijn favoriet), die het mogelijk maken vanaf elke computer met internetverbinding je persoonlijke web feeds te bekijken.

Toepassing RSS feed

Veelgebruikt RSS feed icoonRSS wordt met name veel gebruikt door nieuwswebsites en weblogs. Ook kun je via een feed informatie van andere websites integreren in jouw website. Startpagina doet dit bijvoorbeeld met de feed van NU.nl bovenaan de startpagina dochters.

Je herkent RSS feeds aan het veelgebruikte oranje feed icoon, zoals ook rechtsboven op deze pagina staat.

Beheer RSS feeds

Het is vervolgens interessant om te weten hoe mensen gebruik maken van je RSS feed. Er zijn diverse tools om je feeds te beheren, waarvan FeedBurner de bekendste is (medio 2007 door Google overgenomen).

Aantal lezers RSS feed EdWords.nl Zoekmachine Marketing WeblogFeedBurner geeft je gratis enkele standaard statistieken, zoals het aantal mensen wat zich heeft geabonneerd op je feed (zoals de afbeelding hiernaast laat zien). Ook geeft FeedBurner inzicht in het klikgedrag vanuit je feeds.

Daarnaast kun je tegen betaling gebruik maken van veel extra statistieken en mogelijkheden, zoals het toevoegen van advertenties aan je feeds.

RSS Feeds EdWords.nl

Nu je alles weet over RSS feeds, kies je een RSS reader en ga je aan de slag. En om te testen, heb ik hier natuurlijk de eerste RSS feed voor je! 😉

Algemene RSS Feeds

Standaard zijn er een tweetal RSS feeds beschikbaar, één voor de berichten en één voor de reacties:

Alle berichten: http://feeds.feedburner.com/EdWords
Alle reacties: https://www.edwords.nl/comments/feed

Specifieke RSS Feeds

Daarnaast is het mogelijk om specifieke RSS feeds op te nemen om specifieke onderdelen of onderwerpen van EdWords.nl te volgen.

RSS Feeds per categorie
Stel dat je alleen geïnteresseerd bent in de berichten over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld Google AdWords. Dan vind je alle berichten over Google AdWords op de volgende locatie:

https://www.edwords.nl/category/google-adwords/.

Als je vervolgens de RSS feed van deze categorie wilt hebben, plaats je het woord “feed” achter de URL. De RSS feed van de categorie Google AdWords ziet er dan alsvolgt uit:

https://www.edwords.nl/category/google-adwords/feed

Zo kun je eenvoudig voor elke categorie een RSS feed genereren om exact de informatie te krijgen waar je naar op zoek bent.

RSS Feeds per bericht
Op dezelfde manier als bij de categoriën is het ook mogelijk om een RSS feed te genereren per bericht. Deze RSS feed bevat alle reacties die op het betreffende bericht worden gegeven.

Veel RSS feed leesplezier!