Google resultaten: omzet 2008: $21,8 miljard, winst neemt af

google geldVorige maand presenteerde Google de resultaten over het 4e kwartaal van 2008. Het 4e kwartaal is wat omzet betreft het beste kwartaal van Google tot nu toe.

De totale omzet van Google in 2008 is hiermee uitgekomen op bijna $21,8 miljard, een stijging van 31% t.o.v. de omzet in 2007.

(deze post is wat verlaat, maar ik schrijf al 2 jaar lang elk kwartaal over de cijfers van Google, dus kon ik deze niet missen! ;-) )

Omzet op recordniveau

Google heeft in het 4e kwartaal van 2008 een omzet van $5,7 miljard gerealiseerd, wat 18% meer is dan de omzet van $4,83 miljard in het 4e kwartaal van 2007 en slechts 3% meer dan de $5,54 miljard van het 3e kwartaal van 2008.

Winst is slecht

Opvallend is de slechte winst van Google in het 4e kwartaal van 2008 van slechts $382 miljoen, een daling van 68% in vergelijking met de winst van $1,29 miljard in het 3e kwartaal van 2008.

De winst van Google over heel 2008 komt uit op $4,2 miljard, exact hetzelfde als de winst in 2007.

Met een omzetstijging van 31% en een winst die gelijk blijft, is de rekensom eenvoudig: de winst van Google neemt relatief gezien af.

Betaalde klikken nemen toe?

Google geeft aan dat de geaggregeerde betaalde klikken (Google AdWords + Google AdSense) met 18% zijn gestegen t.o.v. 2007.

Dat lijkt een goed teken, namelijk dat Google’s advertentiesysteem effectiever wordt. Maar ik denk dat dit niet zonder meer het geval is.

Nieuwe inkomstenbronnen Google

Zoals ik al schreef in “11 Nieuwe Inkomstenbronnen Google In 2009?” plaatst Google steeds meer advertenties op diverse gratis diensten.

Ook zijn de Google AdWords richtlijnen versoepeld en is de AdWords kwaliteitsscore aangepast. Met al deze initiatieven stimuleert Google duidelijk een stijging in de betaalde klikken en daarmee de omzet.

Dat blijkt ook uit de gepresenteerde cijfers: Google’s eigen websites realiseerden 22% meer omzet dan in 2007.

Kosten dalen, publishers benadeeld?

De kosten van Google zijn met name te vinden in het uitbetalen van publishers van Google AdSense. In het 4e kwartaal van 2008 zijn deze kosten zelfs gedaald. Dat vind ik opvallend.

Google geeft namelijk geen transparantie in welk percentage ze uitbetalen aan Google AdSense publishers. Dat betekent dat ze eenvoudig dit percentage kunnen verlagen om hun eigen kosten te drukken.

Meer transparantie nodig

Aangezien het aantal geaggregeerde betaalde klikken met 18% is gestegen, is het vreemd dat de kosten dalen. Dat zou kunnen wijzen op het verlagen van het uitbetalingspercentage aan AdSense publishers.

En dat zou kwalijk zijn. Alleen al om deze reden vind ik dat Google transparant moet worden in de percentages die ze uitbetalen aan AdSense publishers. En ook Google AdWords mag van mij transparanter.

Interessant? Lees dan deze gerelateerde artikelen die ik eerder schreef:

 1. Google koopt YouTube voor $ 1,65 miljard
 2. Klachten over Google’s resultaten? Vertel Google hoe het moet!
 3. Gemiddelde CPC Google AdWords inzichtelijk met Traffic4u Search Index
 4. 11 nieuwe inkomstenbronnen Google in 2009?
 5. Google Apps verder in zakelijke markt via CapGemini

9 Reacties op "Google resultaten: omzet 2008: $21,8 miljard, winst neemt af"

 1. Seth Rietdijk op 02 March, 2009

  Ik vermoed overigens dat er ook een lading aan afschrijvingen op projecten bijzit die daardoor de winst drukken. Ze hebben natuurlijk ook een groot aantal projecten stopgezet die gewoon geld gekost hebben.

  Het adsense verhaal (publishers die verdienen aan adwords) kan inderdaad ook een factor zijn die meespeelt.

 2. Eduard Blacquière op 02 March, 2009

  Klopt, dat had ik niet in de post opgenomen, maar er is $1,09 miljard afgeschreven in het 4e kwartaal van 2008.

 3. Seth Rietdijk op 03 March, 2009

  Ik merk het in ieder geval wel (als adsense publisher). Of dit perse komt door het omlaag halen van het percentage durf ik niet te zeggen.
  Het is natuurlijk heel duidelijk dat veel bedrijven hun adwords-budget aanpakken. Hierdoor nemen de gemiddelde kosten per click ook af en dus ook automatisch de inkomsten van de adsense publisher.

 4. Eduard Blacquière op 03 March, 2009

  @Seth
  Natuurlijk verlagen adverteerders in deze tijden hun AdWords budgetten, maar dat betekent niet per se dat de CPC’s dalen.

  Op piekmomenten moet je nog steeds een stevige CPC betalen om mee te komen in de veiling.

  Als de commissie die Google aan AdSense publishers uitbetaalt niet is verlaagt, zouden de CPC’s dus niet zo hard mogen dalen.

  Of mis ik iets in deze redenatie?

 5. Seth Rietdijk op 04 March, 2009

  @ Eduard,

  Ik denk dat de bedrijven/personen vooral bezuinigen op het inhoudsnetwerk/positietargeting.

  Dan kunnen het aantal clicks wel zijn toegenomen maar de CPC in het publisher-netwerk neemt hierdoor wel snel af.

  Ik kan het niet hard maken maar ik vermoed dat het daar mee te maken heeft.

 6. Jan Dirkzwager op 10 March, 2009

  Hey Eduard,

  Iemand van het internationale Adsense team heeft mij ooit verteld dat het percentage wat Google op Adsense “pakt” tussen de 25% en 33% ligt.

  Geen idee of het waar is en ik kan het niet verifieren maar toch…

  Nu ik er toch over nadenk… het is tetesten natuurlijk. Je maakt een obscure webpage aan, met Adsense ads erop en je staat positietargetting toe. Daarna zet je een positiegetargette Adwords campagne met uitsluitend deze “positie” er in. Je laat een vriend een keer clicken vanuit een andere locatie.
  Dan weet je hoeveel de click heeft gekost en je weet ook hoeveel er op deze click wordt uitbetaald. Het verschil is voor Google…. of denk ik te simpel?

  Hope this helps.

 7. Eduard Blacquière op 10 March, 2009

  @Jan
  Interessant gegeven..

  Natuurlijk zou je het op die manier kunnen testen, maar dat is een te kleine test om een representatieve conclusie te kunnen trekken.

 8. Bram Bolt op 17 April, 2009

  @Eduard
  Daar heb je gelijk in.

  Het lijkt mij wel interessant om mee te werken aan een wat grotere test om dit transparant te maken.

 9. Eduard Blacquière op 17 April, 2009

  @Bram
  Als je nog meer gegadigden weet, laat het hier weten! :)

Reageer