Google resultaten: tegenvallend 4e kwartaal, jaaromzet $16,6 miljard

google geldGisteren presenteerde Google de resultaten over het 4e kwartaal van 2007. Het 4e kwartaal is wat omzet betreft het beste kwartaal van Google tot nu toe, waarmee Google met de totale omzet in 2007 uitkomt op ruim $16,6 miljard.

Omzet op recordniveau

Google heeft in het 4e kwartaal van 2007 een omzet van $4,83 miljard gerealiseerd, wat 51 procent meer is dan de omzet van $3,21 miljard in het 4e kwartaal van 2006 en 14 procent meer dan de $4,23 miljard van het 3e kwartaal van 2007.

Winst valt tegen
De winst in het 4e kwartaal van 2007 was $ 1,21 miljard, een kleine stijging gezien de winst van $1,07 miljard in het 3e kwartaal van 2007. Met name deze winst sloot niet aan bij de verwachting van “de analisten”.

De winst van Google over 2007 komt uit op $4,2 miljard, wat een stijging is van 37% t.o.v. van de winst van $3 miljard in 2006. De winst is echter niet meegegroeid met de omzet van Google die met 56% steeg t.o.v. 2006.

Internationaal aandeel

Van de totale omzet uit het 4e kwartaal van 2007 vindt $2,32 miljard (48%) zijn herkomst buiten de V.S.. Met name de U.K. blijft een belangrijke markt voor Google met een omzet van $692 miljoen (14% van de totale omzet) in het 4e kwartaal van 2007.

Nederlandse markt
Helaas is niet bekend hoeveel de Nederlandse markt in 2007 voor Google heeft omgezet. Deze vraag bleef gisteren ook tijdens het zoekmachinemarketing congres Speld in Hooiberg onbeantwoord in de vragenronde na de presentatie van Google.

De cijfers van Google in landen buiten de VS worden pas bekend gemaakt als het land meer dan 10% van de totale omzet van Google realiseert. In Nederland werd de totale markt van zoekmachinemarketing geschat op €200 miljoen. Ik denk echter dat alleen de omzet van Google in 2007 in Nederland al €250 miljoen is.

Kosten
De kosten zijn met name te vinden in het uitbetalen van publishers van Google AdSense, in totaal $1,31 miljard in het 4e kwartaal. Overige kosten, in totaal $516 miljoen (11% van de omzet) in het 4e kwartaal, zijn toe te wijzen aan data centers, credit card verwerkingen (met name voor Google AdWords) en ‘content acquisitie’ kosten.

Deze laatste kostenpost is interessant. Dit heeft met name te maken met de wijziging in werkwijze van Google waarin ze geen hulpmiddel zijn om content te vinden maar de eindbestemming worden, zoals is beschreven in: Google Nieuws gaat nieuws hosten: verandering principes Google?.

Google sloot het jaar 2007 af op 31 december met een wereldwijd totaal van 16.806 mensen. Aan het eind van het 3e kwartaal was dit aantal 15,916 medewerkers.

Zie ook het persbericht van Google

Geen gerelateerde artikelen gevonden.

7 Reacties op "Google resultaten: tegenvallend 4e kwartaal, jaaromzet $16,6 miljard"

 1. [...] overname van Yahoo! door Microsoft lijkt op het juiste moment. De gisteren gepresenteerde kwartaalcijfers van Google valt volgens de analisten tegen, wat het aandeel van Google duidelijk onder druk [...]

 2. Eduard Blacquière op 01 February, 2008

  Zie ook het uitgebreide bericht op Webwereld.

  Daarin wordt o.a. ingegaan op het feit dat Google niet veel last heeft van de economische ontwikkelingen in de VS.

  Ook wordt genoemd dat Google nog veel moet leren over hoe ze geld kunnen verdienen aan sociale diensten. Zo wordt er nog niet veel verdiend met Google OpenSocial.

  Ook wordt genoemd dat Google veel toekomst ziet in de mobiele markt. Dat is ook de reden dat het mobiele platform Android is gelanceerd.

 3. Edwin op 07 February, 2008

  Google is nog steeds niet uit de internet luchtbel van eind jaren 90..voor een groeionderneming zijn dit slechte cijfers.
  De omzetcijfers in Nederland omvatten het ganse adsensedomein veronderstel ik, ik kan me moeilijk voorstellen dat dit door uitsluitend Nederlandse bedrijven wordt opgehoest (€250milj.)

 4. Eduard Blacquière op 07 February, 2008

  @Edwin
  Ik ben het niet helemaal met je eens. Google heeft de internetluchtbel doorstaan en is vervolgens uitgegroeid tot één van de meest dominante spelers op Internet.

  De cijfers zijn wat mij betreft zeker niet slecht. Uiteraard lopen de groeicijfers iets terug, maar er zijn maar weinig bedrijven van deze omvang die jaar in jaar uit zulke groeicijfers laten zien (vergelijk het bijvoorbeeld eens met Yahoo!…)

  De omzet van Google in Nederland komt wel degelijk voor het grootste gedeelte uit het zoeknetwerk, met name de gesponsorde zoekresultaten op Google.nl. Niemand weet de exacte bestedingen, maar ik weet wel dat veel Nederlandse bedrijven, groot en klein, de meeste bezoekers uit het zoeknetwerk halen (en daar dus ook het meeste geld in stoppen).

 5. [...] aantal klikken op advertenties per zoekopdracht is over heel 2007 afgenomen met 33%, maar de totale omzet van Google is met 68% gestegen. Dit komt door een stijging van de omzet per klik op een advertentie met [...]

 6. [...] omzet van $5,19 miljard gerealiseerd, wat 7 procent meer is dan de omzet van $4,83 miljard in het vorige kwartaal en 42 procent meer dan de $3,66 miljard van het 1e kwartaal van [...]

 7. [...] De totale omzet van Google in 2008 is hiermee uitgekomen op bijna $21,8 miljard, een stijging van 31% t.o.v. de omzet in 2007. [...]

Reageer