Een onderzoek van Pulstracker in opdracht van het Nederlandse Toading onder ruim 100 Europese bedrijven toont aan dat het rendement op de investering (ROI) van zoekmachine adverteren is gedaald in de afgelopen 2 jaar.

De meerderheid (71%) van de ondervraagde bedrijven in Europa geeft aan dat de ROI van zoekmachine adverteren in de laatste 2 jaar is gedaald, waarbij 21% zelfs een grote daling ziet in de ROI van zoekmachine adverteren.

Redenen daling ROI zoekmachine adverteren

De belangrijkste reden (63%) voor de daling van de ROI van zoekmachine adverteren is een toegenomen concurrentie van adverteerders waardoor, gezien het veilingmodel van zoekmachine adverteren, de kosten per klik zijn gestegen.

Gezien de grote groeicijfers die de bestedingen aan zoekmachinemarketing laten zien (zie het marktonderzoek zoekmachinemarketing 2007), is het wat mij betreft niet vreemd dat de klikprijzen oplopen.

Als gevolg hiervan is expertise nodig om niet te verzeilen in “biedoorlogen” en de ROI van zoekmachine adverteren te bewaken. Ongeveer een kwart (24%) van de ondervraagde bedrijven gaf aan dat de daling van ROI op zoekmachine adverteren oorzaak is van het niet kunnen beschikken over deze externe expertise.

Complexiteit van bieden op zoekwoorden

Volgens het onderzoek is het grootste praktische probleem (52%) bij zoekmachine adverteren het complexe proces van het bieden op zoekwoorden. Ruim eenvijfde (22%) van de Europese bedrijven gaf aan dat de complexiteit van het opzetten van een account een praktisch probleem vormt.

Ruim een kwart (26%) gaf aan dat het problemen heeft met het vinden van een balans tussen de noodzaak voor externe expertise en de druk die dit legt op de kosten en de ROI van zoekmachine adverteren.

Conclusie

Onderzoek onder ruim 100 Europese bedrijven wijst uit dat het rendement op de investering (ROI) van zoekmachine adverteren de laatste 2 jaar is gedaald.

De belangrijkste reden is een toename van adverteerders wat, gezien het veilingmodel van zoekmachine adverteren, leidt tot hogere kosten per klik.

De meeste bedrijven geven aan dat ze moeite hebben met het vinden van een balans tussen enerzijds de noodzaak van externe expertise en anderzijds de extra kosten en druk op de ROI die dit met zich meebrengt.

Expertise & automatisering
Ik denk inderdaad dat er expertise noodzakelijk is om het adverteren in zoekmachines te optimaliseren en een goede ROI te bewaken. Ook denk ik dat technologie/automatisering, zoals “bid management tools” of oplossingen zoals Toading (zie hieronder), kan bijdragen aan een verlaging van de kosten en dus aan een goede ROI.

Denk ook, met name in Nederland aan het inzetten van Yahoo! Search Marketing. Vorig jaar uitgevoerd onderzoek laat zien dat Yahoo! Search Marketing de kosten voor zoekmachine adverteren drukt.

Over het onderzoek

Het onderzoek betreft een kwantitatief onderzoek onder ruim 100 Europese bedrijven in diverse sectoren waaronder e-retail, business services, manufacturing/engineering en financial services. In alle gevallen is de eigenaar, directeur of marketing manager geïnterviewd.

Over Toading

Het Nederlandse Toading, opgericht in 2005 door Mathijs van Abbe en Iwan Luiten, is een aanbieder van technologie voor zoekmachine adverteren. De technologie stelt adverteerders in staat om hun online aanbod dynamisch te koppelen aan de advertentieplatformen van de zoekmachines.

Dat betekent dat alle updates in je database of op je website dynamisch worden gewijzigd in je advertenties in de zoekmachines. Dit is met name handig voor partijen met een groot en/of veel veranderend online aanbod. Het is dan ook niet vreemd dat Toading klanten heeft als KLM, Reed Elsevier en Overtoom.

Mijn ervaring
Ik heb vanuit mijn voormalige functie bij Testnet intensief samengewerkt met Toading, waarbij er een koppeling is gemaakt tussen het online aanbod van Testnet en met name Google AdWords. Ik kijk daarbij terug op een goede samenwerking met Mathijs!

De technologie van Toading heeft Testnet geholpen bij het optimaal en kostenefficiënt gebruikmaken van de mogelijkheden van zoekmachine advetreren. Wat mij betreft een aanrader!